StoryEditor
ZdravljeDoživjeti stoti

100. broj časopisa Maslina u prodaji

Piše Meri Šilović
14. rujna 2021. - 09:20

Znate li gdje Hrvatska kupuje neutralizirano maslinovo ulje za upotrebu u medicini? Eto vijesti iz nesvjesti: od „maslinarske velesile“ Mađarske! Jeste li znali da je maslina bila korisna Japancima u liječenju ptičje gripe? A da se zvukom, točnije ultrazvukom, može „izbiti“ iz maslinova lista deset puta više polifenola nego što ih ima u najboljim maslinovim uljima? A jeste čuli da bi komina bila odlična za upotrebu u spa centrima? Pomaže obnovi kože i zarastanju oštećenja, a mi je tretiramo kao otpad s kojim ne znamo što ćemo i gdje ćemo. Sve ove priče pripremili smo za ovaj naš i vaš jubilarni 100. broj Masline. Pronašli smo čak i čovjeka koji zna napraviti – ptičje mlijeko!

U povodu jubileja Masline ministrica Vučković dala nam je ekskluzivni intervju o kome govori o podršci i pomoći države maslinarima pri budućem odlasku na međunarodna natjecanja, o nedavnim problemima s carinjenjem nagrada osvojenih u New Yorku, konačnoj zaštiti Dalmatinskog ulja, odbrani prošeka u EU,…

Među brojnim zanimljivim pričama i aktualnostima koje donosi ovaj broj Masline nikako nemojte preskočiti onu o velikoj nevolji slovenskih, talijanskih i istarskih maslinara kojoj se ne zna uzrok. Uz visoke Celizijuse i veliku žeđ, ovog ljeta na sjeveru Istre, u Sloveniji i na sjeveru Italije dogodio se još jedan problem: masovno opadanje zelenih plodova, posebno toskanskih sorti. Do granice prirodne nepogode. Što se dešava? To je pokušao razriješiti međunarodni skup stručnjaka i maslinara iz sve tri zemlje koji su se okupili u Kopru. Izgleda da je kriva mramorirana stjenica, na koju je još lani na stranicama Masline upozoravao naš kolumnist Edi Družetić. Taj novi štetnik masline posebno se okomio na leccino. Kako je riječ o velikom i nepoznatom problemu o tome smo pripremili opširnu temu broja. Jubilarnog 100. broja Masline!

I stigli smo eto do tog impresivnog 100. broja. U svakom broju su 92 strane, ukupno je dakle do sada Maslina ispisana na 9200 stranica. Enciklopedijska brojka! Ne vjerujem da igdje postoji specijalizirani časopis koji je dobacio 100. Kako je Maslina uspjela? Zahvaljujući svojim vjernim čitateljima, zahvaljujući svojim pretplatnicima kojih je kroz sve ove godine na tisuće, zahvaljujući najboljim stručnjacima, znalcima masline koji su stalni suradnici našeg i vašeg časopisa, zahvaljujući tome što je vrhunskim reporterima gušt pisati i slikati za Maslinu. Svi zajedno gradimo ovo lijepo vrijeme renesanse maslinarstva na ovim prostorima i Maslina je u toj priči svojim čitateljima maslinarima i potpora, i savjetnik, i udžbenik, i promocija, i provjera, i usporedba, i potvrda… I dobro mi je rekla prije koji dan spisateljica maslinarka Marina Vujčić: maslinarstvo i maslina su kod nas cijela jedna subkultura. Istina. Maslinarstvo kod nas nije industrija, nije goli profit jer … eto nije, premali smo i nikad nećemo biti veći. Ali smo izvrsni, posljednja svjetska natjecanja su dokazala da smo „nulta“ točka satkana od gotovo isključivo vrhunskih maslinovih ulja.

A hrvatski maslinari, ljudi koji strasno u svojim maslinicima njeguju masline i stvaraju maslinova ulja najbolja na svijetu, su: doktori, zidari, novinari, poljoprivrednici, glumci, književnici, pekari, znanstvenici, kapetani, zubari, pjevači, pituri, poduzetnici,… Što im je zajedničko? Imaju masline, maslinarsku strast, zajedničko im je stalno učenje, propitkivanje, radoznalost, svjetska ambicija, vrhunsko maslinovo ulje, uspjeh,… Sve to ih je povezalo i usprkos različitim poslovima maslinari se međusobno razumiju dobro kao malo tko. Maslina, besmrtno stablo povezala je ljude koji se da nje nije nikad ne bi sreli, jedno od ljepših sjećanja mi je druženje maslinara s Mljeta s onima s Raba na jednom Noćnjaku u Vodicama,… Po Jadroliniji se nikad ne bi sreli!

Časopis Maslina je kroz ovih 17 godina popratio sva druženja, sve manifestacije i natjecanja, sve maslinarske uspjehe, teške godine svrdlaša i maslinove muhe i one berićetne, prve velike iskorake istarskih maslinara, koji su bili inspiracija i škola svim drugima na putu izvrsnosti, pa pravi trend u kome je svima postao cilj samo vrhunsko maslinovo ulje.

Prateći taj zanimljivi svijet, možda zadnjih deset godina i najambiciozniji i najuspješniji dio Hrvatske, Maslina je eto stigla do 100. broja. To znači da ste časopis Maslina kupovali, da vam je bio potreban i da smo vas dobro pratili. Krenimo zajedno dalje, bar do 200. broja.

item - id = 1127102
related id = 0 -> 1116343
related id = 1 -> 1107060
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 10:59