StoryEditor
Trendbaš prikladno

Imamo odličan recept za slane pitice s mladom kapulicom! Provjerite zašto su svi poludjeli za njima, unatoč tome što stižu s Dalekog istoka

Piše Tea Sumić Miletić
20. travnja 2020. - 14:06
Shutterstock

Dok kontinentalni dio Hrvatske sanja o medvjeđem luku, mi u Dalmaciji uzdišemo za mladom kapulicom. Sad je najslađa. A nakon kruha, graha, tjestenine i piletine stvarno smo željni mlade verdure.

Ne treba uopće spominjati na koji je način najbolje jesti mladu kapulicu, no svejedno ćemo vam ponuditi alternativu. Uvoznu. Uvezenu iz kraja svijeta iz kojeg jedno vrijeme najradije ništa ne bismo uvezli.

Društvenim mrežama zavladalo je, ako ste propustili, novo ludilo. Unatoč tome što stiže s Dalekog istoka. Kine ili Koreje, teško je reći, jer i jedni i drugi polažu autorska prava na ovu poslasticu.

Premda su sastojci isti, kineska i korejska verzija ponešto se razlikuju u načinu pripreme. Korejska varijanta, pa jun, nalik na debele palačinke, djeluje daleko jednostavnije za pripremu od kineske, congyoubing, koja podsjeća na burek.

Popečci s mladom kapulicom, bilo smotani ili izliveni u tavu, ogroman su streetfood hit na Istoku, a nagli virtualni uzlet ovog jela dao bi se tumačiti na više načina. Možda ljudima nedostaje streetfood hrana. A možda sada ima nešto pomalo noir u dalekoistočnoj spizi. A tko zna, možda je u trendu iz najjednostavnijeg mogućeg razloga: jer smo upravo u sezoni ove pikantne, neki bi rekli i smrdljive, grickalice. 

Iz kojeg god da je razloga osvojio društvene mreže, sudeći po ovdašnjoj ljubavi prema mladoj kapulici i svemu prženom ili motanom, vjerujemo da će se i kod nas sasvim fino primiti.

Nabavite mladu kapulicu kako god znate (možete i na Virtualnom pazaru) i bacite se na posao. Dan ne može biti prikladniji. Tko je shvatio, shvatio je.

Evo recepta.

za popečke:

340 grama brašna

75 mililitara kokošje masti (zamijenite ju otopljenim maslacem)

1 žlica sezamovog ulja

2 vezice mlade kapulice

8 žlica ulja

žlčičica soli

200 mililitara vode

za umak:

3 žlice octa od rižinog vina

2 žlice soja umaka

1 žličica ulja od chillija

1/2 žličice šećera

1/4 žličice paprike u prahu

Pomiješajte brašno, sol, sezamovo ulje i vodu. Mijestite pet minuta. Pokrijte tijesto i pustite ga da se odmori oko sat vremena.

Podijelite na osam dijelova. Svaki tanko razvaljajte, premažite zagrijanom mašću ili maslacem i pospite nasjeckanom mladom kapulicom. Zarolajte poput bureka - najprije kao štrudel, a zatim u oblik puža.

Pecite na zagrijanom ulju i poslužite uz umak koji ćete jednostavno napraviti pomiješavši sve navedene sastojke.

#MLADA KAPULICA#POZITIVNA ENERGIJA

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:00