StoryEditorOCM
Spiza pluspucaju od zdravlja

Sjemenke ovog voća mnogi pljucaju, a smatraju se najzdravijima na svijetu. Stine špice nisu ukusne, ali su pravo blago

Piše T. S. M.
19. kolovoza 2024. - 12:07

Nedavno je hit na društvenim mrežama postala mlada Amerikanka koja se zaprepastila shvativši da grožđe u Hrvatskoj ima sjemenke. Ne samo da se zaprepastila nego se i užasnula kao da je umjesto sjemenki u grođžu pronašla nekakve gnjusne ličinke. Amerikancima se, naime, već desetljećima gotovo isključivo prodaje grožđe bez sjemenki pa je bilo samo pitanje vremena kad će se pojaviti video ove vrste. Zamislite, sjemenke u središtu ploda...

image
Shutterstock

Razumijemo da sorte bez sjemenki imaju određene prednosti te da su sjemenke, s obzirom na to da se grožđe u pravilu uzgaja uz pomoć reznica, a na iz sjemena, na neki način postale suvišne, no nije li pomalo šteta lišiti se konzumiranja "špica"? Prema nekim istraživanjima, poput onog koje je provedeno u uglednom američkom zdravstvenom centru Mount Sinai, sjemenke grožđa itekako su zdrave jer sadrže zdrave masnoće, vitamin E i snažne antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju DNK, uzrokuju umiranje stanica te doprinose starenju, kao i razvoju niza zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i rak.

image
Shutterstock

Upravo je to bogatstvo sastava razlog zašto je sjemenje grođža pomalo gorko i trpko, no to što vam se ne sviđa njegov okus ne mora biti razlog da baš svaku košticu pljunete. Sjetite se samo da neki smatraju kako su te neugledne špice po nekima najzdravije sjemenke na svijetu.

Sjemenke grožđa također sadrže melatonin, hormon koji regulira cirkadijalne ritmove i važan je za kvalitetu sna. 

Ipak, budite na oprezu ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi jer i sjemenke grožđa imaju isto svojstvo.

Ako je s vašom krvi sve u redu i željeli biste uživati u benefitima koje može donijeti konzumacija sjemenki grožđa, imate nekoliko opcija.

image
Shutterstock

Prva i najjednostavnija je grickati cijele bobice grožđa, bez pljucanja sjemenki. Druga je pljuckati sjemenke (ili ih na neki drugi načoin izdvojiti iz ploda), osušiti ih pa ih tostirati u pećnici - nije teško: rasporedite ih u ravnomjernom sloju i pecite na 70-100 stupnjeva dok ne postanu suhe i hrskave te razviju ugodan orašasti okus. Takve sjemenke možete dodati u voćne kašice, možete ih posipati po jelima kao što je smoothie bowl ili ih dodati u domaću granolu.

image
Shutterstock

Treća vam je opcija posegnuti za kupovnim ekstraktom koštica grožđa ili početi koristiti ulje sjemenki grožđa, koje je na glasu ne samo kao dobar izvor vitamina E i antioksidansa nego i kao vrlo zgodna stvar u kuhinji, jer ima izvrsne performanse po pitanju prženja i pirjanja, a na cijeni je i kao ulje za začinjanje salata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 00:38