StoryEditorOCM
Spiza pluslakše ne može

Kolač od samo tri sastojka, a među njima nisu ni šećer ni brašno: sočan je i kremast, a priprema je gotova za pet minuta

Piše T. S. M.
16. lipnja 2024. - 18:56

Jede vam se kolač, a izbjegavate šećer? Nema problema, imamo recept za kolač bez šećera. Nema ni brašna, što je dodatan plus.

Sočan je i mekan, priprema je gotova za pet minuta, a radi se od samo tri sastojka. Nismo ubrojii svježe voće, koje se dodajte kao ukras i možete koristiti koje god želite (ali prišapnut ćemo vam da je najbolje koristiti breskve, maline, jagode i mango).

Priprema se zaista kao od šale, a ako ipak odlučite dodati nekakav slador, najbolje ga je umiješati u jogurt na samom početku pripreme (odlučite li se za šećer, trebat će vam oko 50 g kristal-šećera ili 30-ak g šećera u prahu, odnosno oko 40 g ksilitola, prirodnog brezinog šećera niskog glikemijskog indeksa).

Također možete koristiti grčki jogurt sa zaslađivačima ili grčki jogurt s aromom vanilije, naranče ili limuna.

image
Christine Fleurent/Foodcollection Via Afp

Sočni kolač od tri sastojka

Sastojci:

365 g grčkog jogurta
4 jaja
5 žlica tapiokinog ili kukuruznog škroba (Gustin)

Priprema:

Pjenjačom dobro izradite jaja pa im dodajte jogurt. Dobro izmiješajte pa dodajte škrob.

Smjesu prebacite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje (uži kalup rezultirat će višim kolačem) pa pecite 50 minuta do 1 sat na 175 stupnjeva Celzija. Gotovo je kad se gornji dio napuhne i porumeni.

Izvadite kolač iz pećnice, pustite ga da se ohladi oko pola sata (ispuhat će se, ali to je normalno) pa ga skupa s posudom u kojoj se pekao prebacite u hladnjak. Pustite ga da se hladi najmanje 2 sata, da se dobro stegne.

Izvadite ga iz hladnjaka i iz kalupa oko 15 minuta prije posluživanja te ukrasite voćem te po želji pokapajte medom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 18:57