Volite li prhko tijesto i osvježavajuće kreme, ovo je recept za vas jer ih spaja na jako lijep način. Zaista jako lijep i u doslovnom smislu, pogledajte samo kako dobro izgledaju ovi mini tartići! Punjeni su finom kremom od limuna, a pitate li se kakve su to bijele točkice po vrhu, riječ je o mini puslicama.
Predivna ideja i odličan recept stižu nam od Katarine Paoletić s Instagrama Nešto slatko by Katarina, koja nam je otkrila već jako puno lipih stvari. Katarina nam je sve objasnila, priprema ovih simpatičnih tartića lakša je nego što vam se čini na prvu.
Za ove neodoljive slastice trebat će vam klasično prhko tijesto i odgovarajući maleni kalupi, premda se sve to može napraviti u obliku jednog velikog tarta. Trebat će vam i lemon curd, popularna krema na bazi maslaca, žumanjaka i limuna, a trebat će vam i puslice, koje su u ovom slučaju baš dobar način za iskoristiti bjelanjke preostale od lemon curda.
Sve u svemu, jako dobra ideja i odlična kombinacija slatkog, kiselog, kremastog i prhkog. Mi ćemo ovaj recept sigurno isprobati!
Mini tartići s limunom
Sastojci:
Tijesto:
200 g oštrog brašna
100 g šećera u prahu
200 g maslaca (ledenog)
1 žutanjak
Lemon curd
4 jaje
3 žumanjka
180 g šećera
10 g limunske kiseline
naribana korica od dva limuna
250 g maslaca
Meringa puslice:
3 bijelanjka (ostalo vam je od limun kreme)
9 žlica kristal šećera
Priprema:
Jako je važno da svi sastojci za tijesto budu jako hladni. Stavite ih u zdjelu i zamijestite tijesto pa ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 15-tak minuta. Ohlađeno tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljate tanko i pomoću okruglog rezača režite krugove. Krugove tijesta utisnite u kalupe za mini tartiće (možete napraviti i jedan veliki ako nemate male kalupe) pa ih desetak minuta pecite pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija.
Pečene tartiće ostavite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kremu od limuna.
Jaje, žumanjke, limunsku kiselinu, koricu limuna i šećer izradite pjenasto pa im dodajte maslac narezan na listiće. Sve stavite na vodenu kupelju i miješajući kuhajte 10-ak minuta dok smjesa ne postane glatka.
Kremom napunite mini tartove pa ih stavite u hladnjak, a dok se hlade napravite puslice od meringe.
Miksajte bijelanjke uz postupno dodavanje šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg, a šećer se više ne osjeti pod prstima. Stavite ga u slastičarsku vrećicu i na masnom papiru radite puslice željene veličine. Sušite puslice u pećnici zagrijanoj na 110 stupnjeva oko sat vremena. Puslicama ukrasite mini tartove i poslužite.