StoryEditorOCM
SlatkoMED MEDENI

Starinski recept za kolač bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti Božić: domaćice su se nekoć natjecale kojoj će bolje uspjeti

Piše T. S. M.
24. prosinca 2024. - 07:05

U današnje vrijeme mnogi za Božić pripremaju moderne slastice poput tiramisua s pistacijama i torte s Ferrero Rocher čokoladicama, no neki će reći kako nema do starinskih kolača pripremljenih po dobro poznatim, iskušanim receptima.

Mi smo stava da su dobri i jedni i drugi kolači, ako se dobro naprave i posluže s ljubavlju, ali ako vam treba još jedan recept za tradicionalne kolače, pobrinuli smo se i za to.

Medena Kata jedan je od kolača koji su za mnoge jedan od simbola Božića, a domaćice su se nekoć natjecale u tome kojoj će bolje uspjeti. Slojevita slastica najbolje će vam ispasti po ovom starinskom receptu koji kombinira brašno, mast i med.

image
Shutterstock

Medena Kata

Sastojci:

450 g oštrog brašna
200 g masti
150 g šećera
3 žlice mlijeka
2 žlice meda
1 žličica sode bikarbone
2 jaja

Krema:

600 ml mlijeka
200 g maslaca
200 g šećera
6 žlica brašna
1 vanilin šećer

Dodatno:

džem od šljiva
šećer u prahu
otopljena čokolada (po želji)

Priprema

Pomiješajte 1 jaje, mast, med, mlijeko i šećer pa ih prokuhajte, skinite s vatre i uz miješanje im dodajte brašno, drugo jaje i sodu bikarbonu. Umijesite čvrsto tijesto, ostavite ga malo odstoji na sobnoj temperaturi, a potom ga podijelite na četiri dijal i svaki razvaljajte pa pecite oko 10 min na 180 stupnjeva Celzija.

Za kremu zakuhajte mlijeko, brašno i vanilin šećer. Kuhajte uz miješanje dok se ne stisne pa ostavite da se ohladi. Pjenasto izmiksajte maslac i šećer pa ih dodajte u kremu.

Prvu kori premažite polovicom kreme i prekrijte je drugom korom. Nju premažite džemom pa je prekrijte trećom korom. Nju premažite ostatkom kreme i poklopite četvrtom korom. Gotovi kolač pospite šećerom u prahu te ga, po želji, za nešto svečaniji dojam, dekorirajte otopljenom čokoladom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 07:07