StoryEditorOCM
Slatkopuna usta okusa

Lijena pita sa šljivama mekana je, ukusna i sočna kao nijedna druga. Priprema se kao od šale, a ovo je najbolji trik

Piše T. S. M.
12. rujna 2024. - 08:10

Ako ste se zaželjeli pravih, starinskih kolača, kraj ljeta i početak jeseni kao stvoreni su da vam utaže želju - u sezoni jabuka, krušaka i šljiva materijala za izradu kolača nalik na bakine je više nego dovoljno. Nedavno smo vam otkrili kako ispeći pitu s kruškama, a to uopće nije bila neka obična pita (o čemu je riječ podsjetite se ovdje), dok je danas na redu pita sa šljivama i opet je riječ o neobičnom receptu.

Ako ste ikad čuli za lijenu pitu ili ju čak ispekli, onda vam je sve jasno. Vama ostalima, koji se s tom vrstom kolača još nisu upoznali, poručit ćemo samo da je ovo kolač kao stvoren za sve koji ne vole puno petljati s tijestom, mijesiti ga, valjati i oblikovati. Tijesto za ovu pitu samo se zamuti, a zatim izlije u posudu za pečenje.

A što se radi sa šljivama? O, pa to je najbolji dio...

image
Shutterstock

Lijena pita sa šljivama

Sastojci:

2 kg šljiva
300 g brašna
300 g šećera
150 ml jogurta
150 ml ulja
6 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 list oblatne
malo cimeta

Priprema:

Šljive operite, očistite i narežite na veće komade pa ih pomiješajte sa 120 g šećera i prstohvatom cimeta. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite dok ne postanu mekane, a sok koji su pustile se pretvori u sirup.

Kad su se šljive ispekle, pustite ih da se malo ohlade.

Zatim pomiješajte jaja s ostatkom šećera pa im dodajte jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer te po želji malo cimeta.

Zatim u širu posudu za pečenje tepsiju premazanu maslacem i posutu krušnim mrvicama ili brašnom stavite pola smjese za tijesto, na to stavite oblatnu, na nju stavite šljive te preko šljiva izlijte ostatak smjese za tijesto.

Prebacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata. Gotovi kolač pustite da se ohladi pa ga pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 08:12