StoryEditorOCM
Slatkobez gnjavaže

Jeste li čuli za sipanu pitu? Najjednostavniji kolač od jabuka ima okus poput starinskih slastica, Željka ima top recept

Piše T. S. M.
5. srpnja 2024. - 19:11

Volite li jednostavne kolače, ali vam je drago prisjetiti se okusa starinskih slastica, ne tražite dalje. Pronašli ste najjednostavniji recept za kolač poput onih kakvi su se nekoć pekli - upoznajte se sa sipanom pitom. Od jabuka. No vjerujemo da bi isti princip trebao vrijediti i za ostale vrste nadjeva.

Recept smo dobili od Željke koju pratimo na Instagram profilu Biber i čokolada. Već smo vam jednom prilikom otkrili kako dobre slastice radi, ovdje se možete podsjetiti o kojem se kolaču radilo.

Ovo je najjednostavniji kolač od jabuka koji možete napraviti, poručila je Željka, a sudeći po komentarima ispod objave, ovo je recept vrijedan isprobavanja.

Sipana pita od jabuka

Sastojci:

Kore:

350 g brašna
250 g griza
150 - 200 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

Nadjev:

1,5 kg jabuka
150 g šećera
1 žličica cimeta 

Dodatno:

150 g maslaca

Priprema:

Jabuke naribajte i pomiješajte sa šećerom pa nadjev podijelite na dva dijela.

Pomiješajte sve sastojke za kore pa smjesu podijelite na tri dijela.

U posudu za pečenje stavite papir za pečenje, premažite ga maslacem, izlijte prvi dio kore, po njemu rasporedite prvi dio nadjeva, zatim naspite drugi dio kore, ostatak nadjeva pa treći dio kore.  

Prelijte sokom koji su jabuke pustile, po vrhu možete posuti malo mljevenih oraha. Preko toga ravnomjerno rasporedite nasjeckani hladni maslac (a još bolje naribani).

Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Dobro ohladite pa po želji pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 19:12