Kad se zaželimo slastica, nema boljeg nego inspiraciju potražiti na Instagram profilu naše Tonke, a naša potraga je i ovaj put bila uspješna.
Ako želite raskošnu tortu, punu ukusne čokolade, intenzivnog kakao ukusa i s osvježavajućim nadjevom od malina, ovo je recept idealan za vas! Evo što vam je sve potrebno...
Baron torta
Kore:
16 bjelanjaka
400 g šećera
80 g gorkog kakaa
200 g mljevenih lješnjaka i/ili orasa
4 žlice gustina
Sastojke podijelite na 4 jednaka dijela - za svaku od 4 kore. Za jednu koru umutite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, postepeno dodajte šećer i nastavite mutiti dok se ne otopi. Pažljivo umiješajte 20 g kakaa, 50 g mljevenih lješnjaka i žlicu gustina.
Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Ponovite postupak za preostale 3 kore. Ohladite ih na sobnoj temperaturi.
Čokoladna krema:
16 žumanjaka
300 g šećera
65 g gorkog kakaa
55 g praška za puding od čokolade
530 ml mlijeka
280 g tamne čokolade
250 g maslaca
Pomiješajte žumanjke sa šećerom pa ih umutite u pjenastu smjesu. Dodajte kakao, puding i dio mlijeka i izmiješajte sve u smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa ulijte u pripremljenu smjesu. Kuhajte uz miješanje pjenjačom dok se ne zgusne.
U vruću kremu odmah umiješajte maslac i čokoladu nasjeckanu na manje dijelove. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete lijepu glatku kremu. Ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku oko 2 sata. Ohlađenu kremu umutite mikserom kako biste dobili teksturu sličnu mousseu.
Sloj s malinama:
600 g malina
180 g šećera
260 ml vode
65 g praška za puding od vanilije
1 vrećica želatine
Maline, šećer i 130 ml vode stavite u srednji lonac i zagrijte do vrenja. Pomiješajte prašak za puding sa 130 ml vode. Kad se maline počnu raspadati, umiješajte smjesu s pudingom i kuhajte oko 2 minute uz miješanje, dok se lagano ne zgusne. Želatinu pripremite po uputama na pakiranju pa je na kraju umiješajte u vruću smjesu. Ovaj sloj napravite zadnji jer mora biti mlak za završno slaganje torte.
Slaganje torte:
Posložite sloj kore, pa čokoladnu kremu i na kraju sloj s malinama. Ponavljajte proces dok ne potrošite sve sastojke. Ukrasite po želji (možete sačuvati dio čokoladne kreme).
Savjet:
Kore pecite obavezno na masnom papiru jer su lagano ljepljive zbog bjelanjaka. Možete peći u kalupu od 24 cm i dobiti dosta visoku tortu, a možete peći slobodno i u 28 cm.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....