Jedan od simbola blagdanske spize, uz bakalar i odojak, svakako je i tuka. Inače sasvim obična namirnica, mislimo na puretinu, naravno, kad se peče u komadu i po dobrom receptu vrlo lako preuzima ulogu zvijezde blagdanskog stola. Za tuku se pobrinite sami, a mi smo vam nabavili odličan recept. Odličan, jer dobili smo ga od prave zaljubljenice u kuhinavanje, Helene Pudić, koju možete pratiti na Instagramu.
Helena nam je detaljno objasnila kako je ispekla puricu tešku tri kilograma i to u pratnji s mlincima. Pročitajte njene upute, a u nastavku ćete pronaći video.
"Puricu operite, posušite kuhinjskim ubrusom te dobro nasolite. Noge joj zavežite konopcem kako bi zadržala lijepi oblik pa je stavite na rešetku od pećnice i potom na pleh, kako bi masnoća kapala u njega. Možete također, kao što sam ja, koristiti dvije daske koje ste obložili folijom.
U pleh malo stavite vode i jedan luk koji ste narezali na par dijelova. Malo masti zagrijete do vrenja i prelijete puricu kako bi unutra ostala sočna. Komad dolije stavite na prsa i stavite peći puricu na 240°C u zagrijanu pečnicu 20 minuta, smanjite na 200 pa pečete tako 2 sata dok ne dobije lijepu boju.
Aluminijsku foliju skinite s prsa nakon sat. Puricu tokom pečenja malo podlijevajte masnoćom iz pleha.
Mlince izlomite i prelijte kilućom vodom pa tako držite par minuta. Provijedite ih i stavite u posudu na laganu vatru, dodajte masnoću iz pleha od purice te malo soli ako nedostaje i žlicu masti ako nema dovoljno masnoće".