![<p>Split, 010524. Stotine gradjana doslo je na Marjan gdje su se dijelile besplatne porcije graha u sklopu proslava Praznika rada, 1. svibnja. Na fotografiji: podijeljeno je 1500 porcija graha.](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/o_27018525_1024.jpg)
Grah je namirnica koju je uvijek dobro imati pri ruci: zdrava je, ekonomična i, ako je riječ o konzerviranome, sjajno će vam poslužiti za brzinski ručak. Želite li isprobati nešto drugačiji grah od onoga koji se kod nas najčešće kuha, isprobajte španjolski recept za njegovu pripremu. Pun je povrća koje mu daje izvanredan okus, a pritom ga čini još zdravijim i ekonomičnijim
Grah na španjolski
Sastojci:
400 g bijelog graha
1 rajčica
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 režnja češnjaka
1/2 luka
1/2 poriluka
2 žlice sjeckanog peršina
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica slatke paprike
sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk, kad omekša dodajte mu češnjak i pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte narezani poriluk pa poklopite i još malo dinstajte.
Kad poriluk omekša, dodajte rajčicu, kratko pirjajte pa dodajte narezane paprike i nastavite pirjati dok malo ne nomekšaju. Dodajte grah, posolite, popaprite, dodajte slatku papriku te kuhajte još 10-ak minuta.
Provjerite okus i podijelite u tanjure pa pospite sjeckanim peršinom te poslužite s prepečenim kruhom.