StoryEditorOCM
Slanopikantno i zasitno

Salata od mladog krumpira i slanine tako dobra da vam uz nju ništa neće trebati: tajna je u preljevu, treba ga - skuhati

Piše T. S. M.
6. svibnja 2024. - 11:56

Kad počne sezona mladih krumpira, teško se odlučiti što sve s njima napraviti. Neki će reći da su najslađi kad se lijepo ispeku, drugi, pak, tvrde da se kuhanjem bolje očuva izvorni okus. Nama su dragi i jedni i drugi, no danas smo raspoloženi za one na salatu.

Odličan recept za salatu od mladih krumpira stiže nam iz njemačke kuhinje, gdje ih kombibiraju s hrskavo prženom slaninom, ljubičastim lukom, mladim lukom i koprom. Zvuči jako dobro, zar ne? Toliko dobro i bogato da nam se čini kako uz ovu salatu uopće nije potrebno glavno jelo...

Za najbolji uspjeh ovog jela pokušajte nabaviti krumpire jednake veličine kako bi se kuhali u isto vrijeme. Najbolje bi bilo koristiti krumpir neke crvene sorte, a ako ne možete nabaviti crveni krumpir, poslužit će bilo koji voštani krumpir.

Ova fina krumpir salata u hladnjaku će se dobro držati do tri dana. Neki kažu pet, a tvrde i da ju se može podgrijati, ali mi vam to ne bismo savjetovali jer s krumpirom se ne valja igrati.

Njemačka salata od krumpira 

Sastojci:

1 kg mladog crvenog krumpira 
100 g slanine
85 ml jabučnog octa
65 ml ulja (obično se koristi suncokretovo)
3 žlice svježeg kopra
2 žličice šećera
2 žličice soli
2 sitno mlada luka
1/4 ljubičastog luka

Priprema:

Skuhajte krumpir u kori, malo ga ohladite pa ga ogulite i narežite na ploške.

Slaninu narežite na kockice i prepržite. Dodajte joj ljubičasti luk narezan na ploške pa ga pirjajte dok malo ne omekša. Dodajte jabučni ocat i šećer pa ih kuhajte uz miješanje dok ocat ne provrije. Dodajte ulje i pirjajte još 2 minute. 

Prelijte krumpir mjeešavinom luka, slanine i octa, posolite, dodajte nasjeckani mladi luk i začine pa sve dobro izmiješajte i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 20:22