StoryEditorOCM
Slanobrzo i lako

Ručak gotov za 20 minuta: ova tjestenina priprema se kao od šale, a evo i zašto je bolja od obične manistre na pome

Piše T. S. M.
2. listopada 2024. - 16:07

Smjena na poslu bliži se kraju, a vi ste nervozni i gladni. Gladni, jer tko zna kad ste zadnji put jeli, a nervozni, pod jedan jer ste gladni, a pod dva jer pojma nemate što biste uopće mogli skuhati.

Bez brige, rješit ćemo vam nedoumicu, a vi se pobrinite za kuhanje. Neće dugo trajati. Za ovo jelo trebat će vam tjestenina, najbolje peneti, zatim rajčice, koje mogu biti i iz konzerve, malo češnjaka, koja sušena ljuta papričica ili malo pahuljica čilija i svježi bosiljak. Naravno, poslužit će vam i suhi.

Jelo nosi naziv penne all‘arrabbiata, a ako ste pomislili da ima neke veze s Arapima - nema. All‘arrabbiata samo znači da je šalša obogaćena ljutim sastojcima, odnosno - ljuta.

Zašto mislimo da je bolja od obične manistre na pome? Zbog toga što je umak brže gotov i što su ljuti sastojci ono što nam treba čim malo zahladi i počnu tegobe poput punog nosa. Ljuta hrana čisti sinuse i lijepo grije, stoga, navalite.

image
Shutterstock

Penne all‘arrabbiata

Sastojci:

400 g penna
400 g San Marzano rajčica
2 režnja češnjaka
1 žličica sušenih papričica
svježi bosiljak
maslinovo ulje
sol

Priprema:

Na laganoj vatri zagrijte žlicu maslinovog ulja, dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga pržite dok ne zamiriše. Ubacite ljute papričice, pirjajte nekoliko sekundi pa dodajte oguljene rajčice i malo ih zgnječite vilicom ili kuhačom.

Posolite pa kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne zgusne. Po potrebi dodajte malo šećera. 

Skuhajte penne al dente, ocijedite ih i dodajte je u umak, dobro promiješajte pa maknite s vatre. Pričekajte koji trenutak da se umak upije, podijelite na tanjure i ukrasite natrganim svježim bosiljkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 16:12