StoryEditorOCM
Slanobrzinski ručak za 5

Recept koji će vas spasiti: ovo jelo gotovo je za pola sata, a možete ga kuhati danima zaredom i nikome neće dosaditi

Piše T. S. M.
22. svibnja 2024. - 13:39

Uvijek nam dobro dođu recepti za brzinske obroke, a ovo je jedan od takvih. Vrlo je jednostavan, no sitni, ali bitni detalji čine ga vrijednim čuvanja. Ono što nam se osovito sviđa u ovom slučaju je to što se koriste sasvim uobičajeni, ali nutritivno vrijedni sastojci i što ostavlja široke mogućnosti za kombiniranje.

Riječ je o receptu za piletinu s porilukom u kremastom umaku od vrhnja. Piletina je dobar izvor proteina, a poriluk se smatra prebiotikom što znači da je zaslužan za zdravlje probavnog sustava jer služi kao hrana "dobrim" bakterijama.

Ako se klonite mliječnih proizvoda, ovo jelo možete skuhati s kokosovim mlijekom ili vrhnjem, a ta mala promjena dat će mu još zanimljiviji okus. Ako ne koristiti kiselo vrhnje, kapnite na kraju malo soka od limuna kako bi se okusi izbalansirali, a nećete pogriješiti ni s koricom koja će jelu dati svježinu.

image
Shutterstock

Želite li malo gušći umak, vrhnju, odnosno mlijeku dodajte žlicu brašna prije nego ga dodate u jelo. U tom ćete slučaju po dodavanju vrhnja, odnosno mlijeka, trebati kuhati jelo još 2-3 minute. Želite li jelo nalik varivu, dodajte mu više vode, a desetak minuta prije kraja ubacite sitnu tjesteninu po svom guštu. 

Ako ga skuhate gušće, kao toć, možete ga poslužiti uz tjesteninu, rižu, njoke ili palentu, a za još hranjiviji i zasitniji obrok kombinirajte ga s kvinojom.

Sad kad smo vam otkrili sto i jedan način za skuhati ovo jednostavno jelo, jasno vam je zašto ga možete kuhati nekoliko dana zaredom, a da se nitko ne pobuni. Još bolje, skuhajte veliku teću pa vam preostaje samo skuhati priloge.

Kremasta piletina s porilukom

Sastojci:

500 g piletine
500 g poriluka
200 ml kiselog vrhnja
200 ml vode
50 ml bijelog vina
1 žličica maslaca
1 žličica dimljene paprike
limunova korica (po želji)
sol, papar

Priprema:

Piletinu narežite na kockice i začinite solju i paprom, a poriluk narežite na kolutove. Otopite maslac pa na njemu prepecite meso, izvadite ga iz posude pa dodajte poriluk. Kratko ga propirjajte pa ga zalijte vinom, promiješajte i ostružite komadiće mesa koji su se uhvatili za dno posude. Dodajte vode, posolite i kuhajte uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.

Kad je poriluk skoro gotov, vratite meso pa kuhajte još par minuta. Dodajte vrhnje i dimljenu papriku te limunovu koricu ako je koristite, zatim promiješajte i maknite s vatre te ostavite 5-6 minuta da se okusi prožmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 01:10