Kad vam se jede nešto fino i domaće, toplo i na žlicu, pomalo nostalgično ali ekonomično pileći paprikaš je rješenje koje ispunjava sve spomenute uvjete. Kad se dobro pripremi, ovo jelo je puno ukusa, a da bi bilo takvo možete se poslužiti jednim zgodnim malim trikom.
Umjesto da papriku dodate odmah na početku, kako se obično radi, vi je dodajte pred sam kraj. Na taj će način sačuvati okus i hrskavost te jelu dati sasvim novu dimenziju. Pokušajte pripremiti paprikaš na ovaj naćin - mi jesmo i baš nam se svidio.
Pileći paprikaš
Sastojci:
500 g piletine
2 mrkve
2 luka
1 crvena paprika
1 režanj češnjaka
1/8 korijen peršina
1/8 korijena celera
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica masti ili ulja
1 žlica brašna
1 žličica mljevene crvene paprike
1 žličica dimljene paprike
sol, papar
Priprema:
Piletinu natrljajte solju i mljevenom crvenom paprikom (koristite ljutu ili slatku prema svom ukusu) pa je kratko prepecite na zagrijanom ulju ili masti. Izvadite meso pa na istoj masnoći dinstajte sitno nasjeckani luk sve dok ne omekša i potamni. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte mrkvu, celer i peršin narezane na sitne kockice.
Pirjajte povrće dok ne ispari tekućina pa dodajte koncentrat rajčice i pustite da se kratko zaprži. Zalijte toplom vodom ili pilećom juhom pa dobro promiješajte i vratite meso. Kuhajte poklopljeno oko 45 minuta uz povremeno dodavanje vode.
Zatim dodajte dimljenu papriku i brašno razmućeno u otprilike 150 ml vode. Dobro promiješajte. Dodajte crvenu papriku narezanu na kockice i ostavite da se kuha 10-ak minuta. Dodajte papra i po potrebi još soli pa poslužite uz rižu ili drugi prilog po izboru.