StoryEditorOCM
Slanorecept iz pivnice

Pečeni krumpir savršeno hrskav, neodoljiv i pun okusa: evo u čemu je tajna, ispecite ga ovako i svi će pričati o njemu

Piše Tea Sumić Miletić
4. prosinca 2024. - 09:28

Svake nas godine u ovo vrijeme - kad se planira što će se točno pripremati za svečane prigode koje slijede - iznenadi neki novi način pripreme krumpira koji vrlo brzo postane veliki hit. Prisjetite se, jedno su vrijeme svi pekli krumpir poškropljen limunom, pa je bio hit krumpir prethodno skuhan pa pritusnut dnom čaše, a onda je stiglo ono čudo za čiju pripremu treba izdvojiti nekoliko sati, ali se tako predivno lista i hrska...

Usudimo se nagađati da bi upravo ovaj način pripreme, za koji recept slijedi u nastavku mogao biti jedan od najpopularnijih ove zime. Već sada svi pričaju o njemu, izvorno se naziva pub potato (ajmo reći "krumpir iz pivnice") i zvuči odlično.

Recept sadrži čak tri male cake za još bolji okus pečenog krumpira: prva je prethodno kuhanje i to u povrtnoj juhi (mi vam sugeriramo da za krumpir koji ide uz mesna jela iskušate kombinaciju s mesnom juhom), a potom se peče u ulju infuziranom začinskim biljem i češnjakom. Treća caka je pravi šećer na kraju: već pečeni krumpir prije posluživanja se posipa ribanim parmezanom.

Krumpir iz pivnice

Sastojci:

1 kg žutog krumpira
1 l povrtne juhe
120 ml ulja
4 režnja češnjaka
2 grančice svježeg timijana
1 grančica svježeg ružmarina
ribani parmezan
sol, papar

Priprema:

Izrežite krumpir na veće kockice, stavite ih u zdjelu i prelijte hladnom vodom. Promiješajte ih kuhačom i vrtite je par trenutaka kako biste uklonili višak škroba, a zatim dobro ocijedite.

U veliki lonac dodajte krumpir, juhu i sol pa zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte 12-15 minuta, odnosno dok krumpir nije toliko mekan da ga nožem možete probosti uz lagani otpor.

Procijedite krumpir u cjedilu, a zatim ga snažno protresite kako bi mu rubovi postali grubi. Ostavite ga da se hladi 20-ak minuta, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200°C.

Zagrijte ulje, majčinu dušicu, ružmarin, nasjeckani češnjak i koji prstohvat svježe mljevenog papra. Kuhajte neprestano miješajući oko 3 minute ili dok češnjak ne počne dobivati ​​zlatnosmeđu boju. Odmah procijedite ulje u posudu za pečenje, a začine sačuvajte.

Premjestite krumpire u posudu za pečenje, promiješajte ih da se oblože uljem pa ih rasporedite u ravnomjeran sloj. Pecite ih 20 minuta pa ih okrenite i pecite još 15 minuta. Opet ih okrenite i nastavite tako dok ukupno vrijeme pečenja ne dosegne jedan sat, odnosno dok niste zadovoljni bojom i hrskavošću. 

Premjestite krumpir u veliku zdjelu za posluživanje i dodajte mu sačuvane začine s češnjakom. Pospite parmezanom i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 11:33