Jeste li se ovog ljeta već napohali balancana? Mi jesmo, onih na klasičan način, pa smo se bacili u potragu za novim receptima. Jedan jako dobar pronašli smo na talijanskom YouTube kanalu Rapanello i baš nas je oduševio. Ovaj recept jamči najukusnije pohane patlidžane, a razlog zbog kojeg su balancane propremljene na ovaj način tako dobre je jednostavan - kombinira ih se s neodoljivim sastojcima. Izvorno se koriste dvije vrste sira i prosciutto cotto, talijanska suhomesnata delikatesa koju možete zamijeniti kuhanom ili pečenom šunkom.
Zanimljiv je i sam način pohanja: umjesto valjanja u brašno, umakanja u jaja pa potom valjanja u prezlu, prema ovom načinu pripreme potpuno se preskaču prva dva koraka. Sve što trebate napraviti je uvaljati balancane u krušne mrvice kojima ste dodali par sastojaka za bolji okus i to je cijeli posao što se tiče pohanja.
Potom ih treba nadjenuti i zarolati pa zapeći ili pofrigati, kako vam je draže.
Pohane rolice od patlidžana
Sastojci:
120 g kuhane šunke
100 g sira
1 patlidžan
6 žlica krušnih mrvica
3 žlice parmezana
3 žlice ulja
peršin
origano
češnjak
čili papričica
sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Ogulite patlidžan i narežite ga uzdužno na ploške. Sir krupno naribajte.
Krušne mrvice, parmezan, usitnjeno začinsko bilje i sjeckani čili stavite u zdjelu, dodajte im 3 žlice ulja pa dobro promiješajte.
Patlidžane uvaljajte u smjesu s krušnim mrvicama pa ih pecite pet minuta u vrućoj pećnici, dok malo ne omekšaju. Izvadite ih, pustite da se ohlade pa na svaku fetu stavite komad šunke, a zatim na šunku stavite ribani sir, patlidžane smotajte u rolice te ih pričvrstite čačkalicama ako je potrebno.
Vratite ih u pećnicu na dodatnih 12 minuta ili koliko je potrebno da se lijepo zapeku i postanu hrskavi.