StoryEditorOCM
Slanozimnica s vitaminima

Paprike možete ukiseliti na isti način kao i kupus! Bit će još zdravije i ukusnije, a ne trebate ih peći ni guliti

Piše T. S. M.
17. rujna 2024. - 07:05

Jeste li znali da kupus nije jedino povrće koje se može ukiseliti u vlastitom soku, bez dodavanja octa? Na jednak se način ovim postupkom, koij je u svojoj suštini fermentacija, mogu ukiseliti i paprike, što je odlična vijest jer znači dvije stvari. Pod jedan, ne morate s gnjaviti s pečenjem i guljenjem, a pod dva, kiseljenjem po ovoj prastaroj metodi se u povrću razina vitamina povećava, umjesto da ih se uništava.

Kao što je kiseli kupus prava riznica zdravih sastojaka, počevši od raznoraznih korisnih mikroorganizama pa do vitamina C, jednako vrijedi za kisele paprike.

image
Shutterstock

Priprema je zaista jednostavna, a potrebni sastojci svode se na samo tri stavke. Vodu nećemo brojiti. Trebalo bi koristiti filtriranu, a ako je nemate uzmite običnu, ali je prokuhajte.

Glavni su sastojak, naravno, paprike, a po tom pitanju možete biti poprilično slobodni pri izboru: babure, roge, rotound paprike, pa čak i feferoni i peperončini, ako volite ljuto, a možete se poigrati i kombinirati nekoliko vrsta različitih boja i okusa.

image
Shutterstock

Ono što je ključno pri ovakvom tipu pripreme zimnice je tijekom prvih dana pripreme redovito jednom na dan, otvoriti staklenke u koje ste ih pripremili i pustiti da izađu plinovi koji se stvaraju tijekom procesa. Budite brzi i odradite taj postupak brzo i učinkovito.

Kisele paprike

Sastojci:

paprike (dovoljno za punjenje staklene posude od 1,8 l)
3 žlice soli
3 režnja češnjaka
filtrirana voda

Priprema:

Paprike narežite i očistite ih od sjemenki, češnjak oljuštite.

Složite povrće u staklenu posudu od 1,8 l (ili više manjih)  pazeći da im razina ne prijeđe visinu od oko 3 cm od ruba staklenke. Dodajte sol pa u staklenku ulijte filtriranu vodu pazeći da potpuno prekriva paprike. Stavite uteg (tanjurić ili nešto slično) na paprike kako bi ostale potopljene i poklopite staklenku poklopcem.

Držite na sobnoj temperaturi tjedan dana ili dok ne postignete željeni stupanj kiselosti, a svakog dana poklopac staklenke brzo odvrnite i ponovno ga zavrnite kako bi izašao višak plina koji nastaje fermentacijom.

Nakon što je fermentacija gotova, paprike su spremne za jelo. Spremite staklenku u hladnjak kako biste zaustavili proces fermentacije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 07:07