StoryEditorOCM
Slanoaromatizirano povrće

Ovaj sir najbolji je za roštilje, a pečenom povrću pruža posebnu aromu! Donosimo ideju kako ga pripremiti u brzom ručku

Piše SD SPIZA
6. srpnja 2023. - 12:32

Ljeti želimo kuhanje svesti na minimum i radije provoditi više vremena na plaži, odmarajući i čitajući knjigu, nego znojeći se u kuhinji. Ovaj jednostavan, a šareni recept prepun je zdravog aromatiziranog mediteranskog povrća s halloumi sirom i svježim začinskim biljem. Ne samo da je recept ispunjen sezonskim povrćem nego ga je i iznimno jednostavno napraviti. Sve ide ‘brzinski‘: trebate pripremiti povrće, a ostatak posla će odraditi pećnica. 

Poseban sastojak ove hrpice finih sastojaka je halloumi sir. Riječ je o bijelom polutvrdom siru koji se priprema u slanoj marinadi izraženih okusa. Ne topi se i ne mrvi pri zagrijavanju što ga čini idealnim za sezonu roštilja i naš recept. Pečenjem dobiva prepoznatljivu hrskavu koricu dok iznutra ostaje maksimalno sočan, a osim izraženog okusa, našem organizmu pruža razne nutrijente. U kombinaciji s limunom i ostalim povrćem dat će slan okus mješavini ljetnog povrća, a uživat ćete u svakom zagrizu. 

Šaren i ukusan ručak gotov je za pola sata stoga, a recept donosimo u nastavku!

Pečeno aromatizirano povrće s halloumi sirom

Sastojci:

1 paket halloumi sira
2 srednje tikve
1/2 luka
4 češnja češnjaka
1 konzervirani limun
1 litra cherry rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
1/4 žličice crvene paprike
8 grančica svježe mente

Priprema:

Stavite pećnicu da se zagrijava na 220 stupnjeva. Halloumi sir osušite papirnatim ručnicima i izrežite na kockice deblje 2 cm. Prepolovite tikvu po dužini te je izrežite poprečno na komade debljine 1 cm, narežite luk, ogulite i zgnječite češnjak i iscijedite konzervirani limun. Odvojite koricu limuna, a ‘meso‘ dobro isperite i narežite na tanko.

Sve stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje Dodajte cherry rajčice i ostalo pripremljeno povrće te sve zalijte s maslinovim uljem i začinite. 

Pecite dok halloumi sir ne omekša i ne porumeni, a povrće omekša - otprilike 25 do 30 minuta. U međuvremenu otkinite listiće sa svježe mente i nasjeckajte na sitno. 

Pustite halloumi i povrće da se ohlade nekoliko minuta, a zatim pospite mentom i lagano promiješajte da se sve sjedini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 06:17