Teško je naći nekoga tko ne voli gulaš. Zapravo, ne vole ga samo oni koji još nisu probali dobar gulaš i takvima treba pomoći dobrim receptima. A mi imamo jedan odličan. Nije riječo gulašu u klasičnom smislu, ali gulašem se naziva. Sviđa nam se zato što umjesto s krumpirom meso spaja s povrćem i zdravim mahunarkom koju bismo trebali jesti što ćešće - lećom.
Još jedna posebnost ovog jela leži u tome što se priprema od mljevenog mesa i to mu je velika prednost. Ne samo da je ekonomičnije od klasičnog nego je i brže gotovo te nema šanse da će vam meso ispasti tvrdo.
U ovom receptu jelo je obilato začinjeno toplim začinima svojstvenima marokanskoj kuhinji pa osim što će vam pružiti vrhunski gastronomski užitak, lijepo će vas zagrijati.
Gulaš od mljevenog mesa i leće
Sastojci:
500 g mljevene junetine
400 g rajčice
200 g leće
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 luk
1/2 stabljike celera
1/4 glavice kupusa
1 litra goveđeg temeljca
2 žličice kumina
2 žličice dumljene paprike
1 žličica pimenta
ulje
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte luk pa ga ispirjajte na ulju, kad postane staklast dodajte mu češnjak. Čim češnjak zamiriše ubacite meso i začine pa pirjajte dok meso ne uhvati boju.
Dodajte mrkvu narezanu na kockice i usitnjeni celer pa sve uz miješanje pirjajte minutu-dvije. Dodajte grubo narezan kupus, propirjajte da malo uhvati boju pa dodajte rajčice i leću.
Promiješajte, pustite da provrije, zatim poklopite i smanjite vatru te pustite da se lagano krčka oko pola sata, odnosno dok leća ne omekša.