StoryEditorOCM
Slanopopularni gigantes

Isprobajte grčku verziju ratatouillea: idealan za ručak kad su vrućine, recept je jednostavan, zasitan i super-zdrav!

Piše SD SPIZA
26. kolovoza 2023. - 13:15

Vrućine su idealno vrijeme da se prepustite guštima jednostavnije spize i krenete više eksperimentirati s jelima od povrća. U borbi protiv visokih temperatura težimo laganijim jelima koja nam neće stvoriti veliku težinu u želucu. Mi vam donosimo baš to! Evo jedne odlične ideje i jednostavnog recepta za ljetno povrće i grah, skuhani u maslinovom ulju i rajčici.

U Grčkoj je ovaj popularni povrtni mix poznat kao Gigantes. Zasitan i super-zdrav, ovaj tradicionalni recept slavi grah koji mješavini povrća pruža proteine i vlakna za dodatnu sitost. Zapečen je u umaku od rajčice i obilju svježeg začinskog bilja koji jelu pružaju zaista jedinstven okus. U finalnoj verziji jela grah će biti kremast i mekan u aromatičnom umaku od rajčice.

Za pripremu ove grčke verzije ratatouillea potrebno je malo vremena i isplati se svake ‘muke‘ rezanja povrća. Poslužit će i kao izdašan vegetarijanski obrok ili ukusno predjelo koje možete poslužiti uz tostirani kruh ili na bruschettima. Ne zaboravite sve ‘ukrasiti‘ s malo mrvljenog feta sira na vrhu. 

Nama se svidjelo! Evo recepta, probajte i vi...

Pečeni grah s ljetnim povrćem

Sastojci:

1 ¼ šalice bijelog graha
½ šalice maslinovog ulja
1 crvena paprika 
1 zelena paprika 
1 glavica luka 
1 češanj češnjaka
7-8 cherry rajčica
1 žlica origana
1 žlica pasate od rajčice razrijeđena s 1/4 šalice vode
Mljeveni papar, sol

Priprema:

Grah namočite preko noći. Sutradan ga isperite i pirjajte oko 30 minuta dok ne omekša. Pripazite da ne postane kašast. Ocijedite ga i ostavite sa strane.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a u međuvremenu pripremite povrće. Paprike i luk nasjeckajte sve na sitne komadiće, češnjak na tanke ploške, a cherry rajčice prepolovite. Povrće stavite u veliku zdjelu i dodajte mu grah, maslinovo ulje, pasatu od rajčice, origano i papar te začinite solju po želji. Sve lagano primiješajte i pripazite da se zrna graha ne polome.

Sve ulijte u vatrostalnu posudu i dodajte ¼ šalice vruće vode. Izlijte je u kut i nagnite posudu da se voda raširi - nemojte prelijevati po povrću jer ćete tako isprati maslinovo ulje.

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 1 sat dok paprika ne omekša. Maknite foliju i pecite još oko 10 minuta, ako želite da malo porumene. Pazite samo da ne stoji predugo nepokriven jer će se u protivnom mahune osušiti.

Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i dodajte guste soli po potrebi. Poslužite je običnu ili s feta sirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 20:43