Jedna od prepoznatljivih tradicija povezanih s dočekom Nove godine je konzumacija leće. Vjeruje se da papanje leće na samom početku godine donosi sreću i obilje tijekom narednih dvanaest mjeseci.
Ova vjera ima duboke korijene u mnogim kulturama diljem svijeta. Leća, zbog svog oblika koji podsjeća na novčiće, simbolizira bogatstvo i prosperitet. Stoga, mnogi vjeruju da konzumiranjem ove skromne mahunarke u prvom obroku nove godine privući financijsku sreću.
Priprema leće može biti raznovrsna, od juha do variva, svaka jelo ima svoj poseban okus i karakter, a evo jednog jednostavnog recepta za ukusan obrok koji će vas ugrijati iznutra!
ko volite variva ovo je idealan recept, koji vas neće dugo zadržati u kuhinji.
Recept za ovu varijantu dala nam je simpatična Tonka, čiji je Instagram profil, pun preukusnih jela! Ručak koji će pružiti savršen spoj okusa i topline tijekom hladnijih dana uključuje leću, batat, mrkvu, tikvice i papriku, stvarajući bogatstvo okusa. Osim toga, recept je prilagodljiv, pa možete eksperimentirati s dodatnim vrstama povrća prema vlastitom ukusu!
A sad se bacamo na recept...
Varivo od leće
Sastojci:
3 srednje mrkve
1 batat
1 luk
2 paprike (crvena i zelena)
2 tikvice
200 g zelene leće
400 g crvene leće
1,5 l povrtnog temeljca
1 žlica dvostrukog koncentrata rajčice
400 g sjeckane rajčice ili pelata
1 žlica mljevene crvene paprike
pola žličice čilija
pola žličice curryja
pola šake svježeg peršina
sol, papar
po želji ostali začini
ulje
Priprema:
Luk i jednu mrkvu nasjeckajte na sitno, a ostatak mrkve narežite na kolutiće. Tikvice i paprike narežite na manje komade.
U velikom loncu zagrijte malo ulja. Ubacite sitno nasjeckane luk i mrkvu pa dinstajte nekoliko minuta uz miješanje, pritom pazeći da ne zagori. Dodajte komade mrkve, paprike i tikvice te nastavite dinstati oko 5 minuta uz miješanje.
Ubacite obje vrste leće, zalijte s 1 litrom temeljca pa dodajte koncentrat rajčice i sjeckanu rajčicu (ako koristite pelate, prethodno ih zgniječite da ne bude većih komada). Pustite da sve prokuha pa dodajte začine (sve osim svježeg peršina). Smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte oko 40 minuta.
Po potrebi dodajte još temeljca tijekom kuhanja - otprilike je ukupno potrebna 1,5 litra. 20 minuta prije kraja kuhanja dodajte oguljeni batat nasjeckan na kockice. Varivo je gotovo kad je batat kuhan.
Na kraju umiješajte svježi peršin. Probajte okus i po potrebi dodajte još malo začina.
Poslužite uz malo grčkog jogurta i svježeg peršina.
*Ova količina je dovoljna za 5-7 osoba.