Određena jela toliko su dobra da se pripremaju u gotovo svakom kutku svijeta, a jedno od takvih je svima dobro poznata juha od rajčica - priprema se vjerojatno baš svugdje gdje rajčice rastu ili se mogu kupiti. Priprema se, bez puno iznenađenja, i na Cipru, a oni koji su je probali tvrde da je jako, jako dobra. Neki idu toliko daleko da tvrde kako je ciparska juha od rajčice bolja od svih drugih koje su kušali.
Ne možemo to potvrditi jer je nikad nismo jeli, ali pronašli smo recept i djeluje obećavajuće. Istražujući povijest ovog jela i njegove neizostavne sastojke doznali smo da se ova juha na Cipru, baš poput većine juha koje se tamom kuhaju, priprema uz obavezni dodatak dvaju sastojaka: riže i limuna.
Riža je ključni sastojak većine ciparskih juha, a dodavanje limunovog soka kao začina karakteristično je za tamošnju kuhinju, pa svakako imajte malo svježeg limuna pri ruci kada radite ovu ukusnu, krepku juhu.
Ciparska juha od rajčice
Sastojci:
800 g rajčica
200 g riže kratkog zrna
50 ml maslinovog ulja
2 žlice soka od limuna
½ žličice paprike
½ žličice šećera
1 luk
peršin
sol, papar
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri pa pirjajte luk deseiak minuta, zatim dodajte peršin, papriku i rajčice te pustite da se sve pirja minutu-dvije. Dodajte rižu i dobro promiješate pa pustite da riža upije masnoću. Pospite šećerom, kratko pirjajte pa dodajte oko pola litre vrele vode i posolite.
Kuhajte 20-ak mjinuta, odnosno dok se riža ne skuha. Dodajte papar i po potrebi još soli. Ulijte limunov sok i maknite s vatre. Provjerite okuse, po potrebi dodajte još šećera ili limunovog soka i poslužite posuto sjeckanim peršinom.