StoryEditorOCM
Slanoovako je bolje

Brzo gotovo i jednostavno, a preukusno: ovaj recept za njoke će vas spasiti kad god ogladnite, a nemate puno vremena

Piše Spiza SD
31. listopada 2023. - 15:09

Kad želudac zakrulji od gladi svi komplicirani recepti padaju u zaborav - traže se brzinski, gotovi bez puno mudrovanja i uloženog vremena. Upravo takav je recept za njoke koji se pripremaju u tavi pa je sve skupa jako brzo gotovo - nema pirjanja, nema pečenja u pećnici, nema zakuhavanja vode za njoke...

Ovaj zgodan recept omiljeno jelo spaja s jednostavnim, a ukusnim sastojcima: graškom, koji može biti iz zamrzivača ili konzerve i špinatom za koji je poželjno da je svježi, ali poslužit će i zamrznuti - ili ćete ga jednostavno izostaviti i koristiti malo više graška, kako vam drago. Sastojak koji ne trpi kpompromise u ovom je slučaju panceta, jer je odgovorna za punoću okusa. Eto sad smo vam skoro sve otkrili, ali ako vam ipak treba recept, evo ga...

Njoki u kremastom umaku s graškom

Sastojci:

450 g njoki (1 pakiranje)
200 g graška
200 g špinata
300 ml vode
100 g sira
4 debelo izrezane kriške slanine
1 1/2 žličice Dijon senfa
1/2 žličice soli

Priprema:

Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu, dodajte slaninu narezanu na kockice i kuhajte, povremeno miješajući, dok slanina ne porumeni i postane hrskava, 6 do 7 minuta. Pomoću šupljikave žlice prebacite je na tanjur, a dio masnoće ostavite.

Pojačajte vatru na srednje jaku. Dodajte polovicu njoka i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne porumene, oko 4 minute. Prebacite u zdjelu srednje veličine. Ponovite s preostalim njokima.

Bez brisanja tave dodajte vodu, sir, senf i sol; pa kuhajte uz miješajte da se sir otopi i stvori glatki umak, oko 2 minute. Umiješajte grašak. Kuhajte, povremeno miješajući, dok se grašak ne zagrije, oko 1 minutu. Ubacite oprani špinat pa kuhajte još 2 minute, zatim dodajte zapečene njoke i pola količine slanine natrag u tavu.

Promiješajte da se sjedini pa huhajte uz stalno miješanje dok se umak malo ne zgusne, a špinat ne svene.

Maknite s vatre, pospite ostatkom slanine i poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 14:56