StoryEditorOCM
SavjetiSad je sve jasno

Trebamo li zaista pećnicu unaprijed zagrijavati ili je to bacanje novca te što s vratima nakon pečenja? Imamo odgovore!

Piše Spiza SD
19. studenog 2023. - 12:02

Bez pećnice bismo ostali zakinuti za cijeli niz omiljenih jela, no uz korištenje tog korisnog kuhinjskog uređaja vežu se odrređene nedoumice. Prva od njih odnosi se na to treba li pećnicu prethodno zagrijati. Kako se navodi u većini recepata, hrana ide u pećnicu prethodno zagrijanu na određenu temperaturu, međutim neki tvrde kako je prethodno zagrijavanje obično rasipanje energije. Što je od navedenoga točno provjerrila je njemačka tvrtka Öko-Test, a provjerila je i još jedno važno pitanje, no o tome u nastavku.

Stručnjaci iz spomenute tvrtke proveli su testove i donijeli zaključak, no idemo najprije vidjeti zašto u receptima uopće stoji da bi pećnicu trebalo prethodno zagrijati pećnicu. Razlog je pomalo razočaravajući a leži u tome što različitim pećnicama treba različito vrijeme da se zagriju.

image
Shutterstock

Što god vi mislili o tome je li potrebno prije zagrijati pećnicu ili ne, kad pravite kolače uputno vam se pridržavati napomene iz recepta, a ta gotovo uvijek glasi "U prethodno zagrijanu pećnicu..." i to zbog toga što je većina tijesta jako osjetljiva i što im odgovara da ih se odmah šokira visokom temperaturom jer bi se u protivnom isušila.

Iz Öko-Testa podsjećaju i kako prilikom pripreme nekih vrstama hrane prethodno zagrijavanje nije potrebno: smrznute proizvode ili složence možete staviti u pećnicu dok je još hladna, a zatim podesiti zagrijavanje na željenu temperaturu. Nakon navedenog vremena pečenja pogledajte u pećnicu i odlučite koliko dugo želite nastaviti peći hranu.

image
Sylva Villerot/Photononstop Via Afp

Stručnjaci su dali i koristan savjet vezan uz zagrijavanje pećnice: pripazite da je prazna prije nego uključite grijanje jer ne samo da ćete u protivnom morati vaditi vrele posude za pečenje nego će pećnici u kojoj su ostali limovi i slične posude trebati energija i za njihovo grijanje pa time uzalud bacate novac.

I evo nas na idućem problemu. Što napraviti s pećnicom nakon što ste izvadili pripremljeno jelo - je li bolje ostaviti je otvorenu ili zatvorenu? Naime, neki smatraju kako je treba otvoriti jer se može dogoditi da zaostala vlaga koja je isparila iz hrane ostane u unutrašnjosti što može dovesti do stvaranja plijesni.

image
Santa Clara/Photononstop Via Afp

Stručnjaci iz Öko-Testa navode kako nema razloga za zabrinutost jer teško da će ta pojava dovesti do stvaranja plijesni zato što poprečni ventilatori u pećnici osiguravaju da topli zrak i vlaga iz uređaja izlaze prema van, a pored toga, temperature u pećnici su obično toliko visoke da bi spore plijesni teško preživjele pečenje.

Ono što bi moglo naštetiti kuhinji zapravo je upravo ostavljanje pećnice otvorenom nakon pečenja jer u tom slučaju vreli zrak može oštetiti kuhinjske fronte, osonito ako nisu vrhunske kvalitete. Srećom, u modernim se kuhinjama koriste materijali dizajnirani tako da budu otporni na visoke temperature i vlagu, a ponegdje su, primjerice u Njemačkoj, podvrgnuti standardiziranom ispitivanju kvalitete prije nego što završe u prodaji.

image
Sylva Villerot/Photononstop Via Afp

Ovo se ipak ne odnosi na kuhinje s dijelovima koji su obloženi folijom pa u takvima može doći do oštećenja ako je toplina prejaka i dugotrajna. 

Konačan odgovor na pitanje je li pećnicu bolje ostaviti otvorenu ili zatvorenu glasi: sve ovisi o materijalu od kojeg je kuhinja napravljena i preferencijama onog tko koristi pećnicu.

image
Mint Images/Mint Images Via Afp

U slučaju da ćete se opredijeliti za otvaranje pećnice, iz Öko-Testa imaju odgovr na pitanje je li bolje vrata pećnice širom otvoriti ili ih ostaviti odškrinuta. Odgovor je otvorite ih širom jer će u protivnom vrući zrak strujiti samo na donju stranu radne površine iznad pećnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 15:25