![<p>Split, 010524. Stotine gradjana doslo je na Marjan gdje su se dijelile besplatne porcije graha u sklopu proslava Praznika rada, 1. svibnja. Na fotografiji: podijeljeno je 1500 porcija graha.](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/o_27018525_1024.jpg)
Premda se laicima čini kao "neš‘ ti" zadatak, kuhanje graha i sličnih mahunarki zahtijeva određeno znanje i iskustvo. Naravno, ako govorimo o dobro skuhanom grahu, a u ovom slučaju nas jedino takav i zanima. Neki, doduše, misle kako je dovoljno ubaciti suho zrnje u lonac, dodati par stvari koje idu po receptu i nakon nekog vremena, ta-daa eto nam toplog i krepkog jela. Kako da ne.
Kuhanje graha i kompanije, kako smo već naveli, traži poznavanje problematike. Nedavno smo vam pisali o dilemi oko prethodnog namakanja, podsjetite se ovdje, a evo i riječ dvije o drugom važnom pitanju: treba li posoliti vodu?
Često se mogu čuti savjeti koji to zabranjuju, kako po pitanju vbode za namakanje, tako i po pitanju vode za kuhanje graha, slanutka, leće i sličnog. Neki tvrde da ubacivanje soli u vodu za namakanje sprječava upijanje vode, drugi kažu da dodavanje soli u vodu za kuhanje prije samog kraja čini ljusku još žilavijom.
Zaboravite da ste takve savjete ikad čuli. Istina je da je bolje posoliti vodu, kako onu za namakanje, tako i onu za kuhanje. Ubuduće, za najbolji, najkremastiji i najukusniji grah, slanutak i tako dalje, začinite vodu za namakanje jednom žlicom soli po litri, nakon namakanja zrnje isperite, a zatim ga ubacite u lonac, dolijte svježu vodu pa u nju dodajte prstohvat soli.
Pred kraj kuhanja još jednom provjerite je li vam jelo slano po guštu, a dok to radite pripremite se na iznenađenje po pitanju toga kako se sve dobro skuhalo i kako je ukusno.