StoryEditorOCM
Savjetidilema

Trebamo li soliti vodu za namakanje graha? Na ovo pitanje mnogi ne znaju odgovor pa se razočaraju, evo kako postupiti...

Piše Spiza SD
30. listopada 2023. - 07:05

Premda se laicima čini kao "neš‘ ti" zadatak, kuhanje graha i sličnih mahunarki zahtijeva određeno znanje i iskustvo. Naravno, ako govorimo o dobro skuhanom grahu, a u ovom slučaju nas jedino takav i zanima. Neki, doduše, misle kako je dovoljno ubaciti suho zrnje u lonac, dodati par stvari koje idu po receptu i nakon nekog vremena, ta-daa eto nam toplog i krepkog jela. Kako da ne.

Kuhanje graha i kompanije, kako smo već naveli, traži poznavanje problematike. Nedavno smo vam pisali o dilemi oko prethodnog namakanja, podsjetite se ovdje, a evo i riječ dvije o drugom važnom pitanju: treba li posoliti vodu?

image
David Munns/Science Photo Library Via Afp

Često se mogu čuti savjeti koji to zabranjuju, kako po pitanju vbode za namakanje, tako i po pitanju vode za kuhanje graha, slanutka, leće i sličnog. Neki tvrde da ubacivanje soli u vodu za namakanje sprječava upijanje vode, drugi kažu da dodavanje soli u vodu za kuhanje prije samog kraja čini ljusku još žilavijom.

image
Robyn Beck/Afp

Zaboravite da ste takve savjete ikad čuli. Istina je da je bolje posoliti vodu, kako onu za namakanje, tako i onu za kuhanje. Ubuduće, za najbolji, najkremastiji i najukusniji grah, slanutak i tako dalje, začinite vodu za namakanje jednom žlicom soli po litri, nakon namakanja zrnje isperite, a zatim ga ubacite u lonac, dolijte svježu vodu pa u nju dodajte prstohvat soli. 

Pred kraj kuhanja još jednom provjerite je li vam jelo slano po guštu, a dok to radite pripremite se na iznenađenje po pitanju toga kako se sve dobro skuhalo i kako je ukusno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 08:25