StoryEditorOCM
Savjetiisplati se

Najbolji pečeni mladi krumpir bit će hrskav izvana, a kremast i mekan iznutra. Evo kako ćete to postići, ovo je ključno

Piše T. S. M.
5. lipnja 2024. - 08:10

Nema slađeg krumpira od mladog krumpira, hrskavog izvana, a mekanog i kremastog iznutra. Takav se sam od sebe topi u ustima, a okus mu je zaista slatkast, ali na dobar način. Mlade je krumpire sada lako nabaviti, stoga trkom po kilogram-dva, a nakon toga pratite naše upute i sigurno ćete biti zadovoljni rezultatom.

Pripazite kad birate mladi krumpir, cilj vam je pronaći "voštanu" vrstu čvršćeg mesa s manje škroba jer se takav krumpir neće raspasti za vrijeme kuhanja. Da, kuhanja, jer ćete ga najprije malo prokuhati. Pripazite i da krumpiri budu podjednake veličine, ako je moguće.

image
Shutterstock

Dok vam se pećnica grije na 220, krumpire operite pa ih ubacite u lonac posoljene vode. U vodu za kuhanje stavit ćete i žlicu octa ili limunovog soka, jer će to dodatno osigurati potrebnu teksturu, a blago će utjecati i na okus. Nakon što voda uzavre, kuhajte još 3-4 minute pa bocnite krumpire nožem kako biste provjerili jesu li se počeli omekšavati. Bitno je da su još tvrdi, najgore ih je prekuhati.

Potokm ih ocijedite i prebacite u lim za pečenj, lagano ih prelijte uljem i posolite, a ako volite jako hrskavo, dio krumpira - najbolje onih većih - možete lagano zgnječiti dnom čaše. Ako imate krumpire koji se međusobno jako razlikuju po veličini, najveće primjerke prerežite popola.

image
Shutterstock

Pecite ih 15-20 minuta, ovisno o jačini pećnice i izvadite kad počnu hvatati koricu. Poslužite ih uz sjeckano svježe začinsko bilje i koju kap limunova soka, bit će osobito ukusni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 08:12