Luk i češnjak od davnina su na glasu kao prave prirodne riznice zdravih sastojaka. Luk je cijenjen kao borac protiv upalnih stanja, pomagač u održavanju zdrave razine glukoze i zaštitnik srca i krvožilnog sustava, a vjeruje se i kako ima oćna antioksidativna svojstva zahvaljujući kojima štiti od oštećenja koja nastaju zbog stresa, izloženosti onečišćenjima i uslijed starenja.
Češnjak je, pak, u tolikoj mjeri na glasu kao zaštitnik organizma da mnogi vjeruju kako će konzumirajući po jedno sirovo česno češnjaka svakog dana očuvati zdravlje i dugovječnost.
Nažalost, jedan je detalj koji je mnogima nepoznat. Da bi se moglo dobiti ono najbolje od luka i češnjaka, treba ih pripremiti na odgovarajući način.
A to znači da bi se češnjak i luk, nakon što su nasjeckani, trebali ostaviti na miru barem 10 minuta. To je vrijeme, naime, potrebno da bi se oslobodili sumporni spojevi, koji su među najvrjednijim komponentama luka, odnosno alicin, koji je najdragocjeniji sastojak češnjaka.
Tek po isteku tog vremena može se pristupiti kuhanju, pirjanju i drugim načinima termičke obrade, odnosno navaliti na sirovi luk i češnjak, bilo same, biloi uz sve ono fino što ide uz njih.