StoryEditorOCM
Savjetine izdrži ni dan

Kruh čuvate u kuhinji, ili u plastičnim vrećicama? To je najveća pogreška koju možete napraviti, evo zašto

Piše mozaik sd
15. svibnja 2024. - 07:30

S obzirom na to da je glavna namirnica u mnogim našim kuhinjama, kruh je bezvremenski favorit u kojem se može uživati u bilo koje doba dana. Bilo da se radi o hrskavom baguetteu, mekanoj štruci sendviča ili obilnom kiselom tijestu, postoji nešto za svaku priliku putem ove hranjive ugodne hrane. No unatoč svojoj popularnosti, kruh je iznenađujuće zahtjevan kada je u pitanju skladištenje, i mnogi od nas prave greške u nadi da će im kruh što duže ostati svjež. 

Od stavljanja u hladnjak u nadi da ćemo produžiti njegovu svježinu, do često zanemarene važnosti toga gdje se nalazi u našim kuhinjama, postoje mnogi čimbenici koji mogu utjecati na kvalitetu našeg kruha. Razmotrite finu ravnotežu između očuvanja dovoljno vlage u kruhu kako bi ostao mekan i istovremeno ga spriječili da postane mokar ili pljesniv, prenosi Mashed.

Čuvanje u hladnjaku

Uobičajeno je pogrešno mišljenje da je hladnjak najbolje mjesto za čuvanje svježeg kruha. Uostalom, ne usporava li hladno okruženje kvarenje? Iako bi to moglo biti točno za mnoge namirnice, kruh je iznimka. Zapravo, čuvanje kruha u hladnjaku može učiniti više štete nego koristi.

Uglavnom je to zato što hladan, suh zrak u hladnjaku ubrzava proces odstajanja. U tom okruženju, molekule škroba u kruhu brzo kristaliziraju kako se vlaga isisava, što dovodi do neprivlačne suhe, žilave teksture i blagog okusa. Za razliku od drugih kvarljivih namirnica poput mlijeka ili mesa, kruh je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, na hladnom i suhom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline. Ako živite u posebno toploj klimi ili planirate svoj kruh čuvati dulje vrijeme, možete ga umjesto toga zamrznuti. Pravilno zamotan, smrznuti kruh može zadržati svoju svježinu mjesecima.

 Kruh je poput spužve, spremno upija sve okolne mirise. Čuvanje uz oštre namirnice poput luka ili sira može rezultirati neugodnim okusom koji će pokvariti štrucu. Dakle, oduprite se iskušenju da svoj kruh "ohladite" i očuvat ćete ga mekim, aromatičnim i ukusnim dulje.

image
Senserini Lucrezia/Cultura Creative Via Afp

Čuvanje u toploj kuhinji

Utvrdili smo da je hladnjak zabranjen, ali što ako živite u toploj klimi? Dok preniska temperatura može isušiti vaš kruh, toplo, vlažno okruženje također može utjecati na njegovu svježinu.

Prekomjerna toplina i vlaga stvaraju savršene uvjete za rast mikroba, tako da u toploj kuhinji možete uočiti da se na vašem kruhu već nakon kratkog vremena stvara plijesan. Kako se to ne bi dogodilo, važno je pronaći ravnotežu između topline i hladnoće u kuhinji. Razumijemo da to možda i nije tako jednostavno kao što zvuči, ali dobro je mjesto za početak pronaći najhladnije i najsuše dostupno mjesto. Idealno mjesto je mjesto sa zaštitom od svjetla koje održava relativno stabilnu temperaturu, poput smočnice ili ormara.

Ako je vaša kuhinja i dalje previše topla da biste kruh ostavljali na otvorenom, razmislite o ulaganju u ventiliranu posudu za kruh dizajniranu za reguliranje razine vlage i održavanje kruha svježim. Ovi spremnici predstavljaju barijeru protiv vlage i pomažu u sprječavanju izlaganja zagađivačima iz zraka koji mogu ubrzati kvarenje. Alternativno, dvostruko zamotajte svoj kruh i stavite ga u zamrzivač za najveći mir.

Čuvanje u plastičnoj ambalaži

Plastična vrećica u koju je izvorno bio zapakiran vaš kruh može se činiti kao najprikladnija opcija kada je u pitanju skladištenje, ali stvarnost je da vašem kruhu ne čini nikakvu uslugu. Iako može zaštititi od trenutnog izlaganja zraku i vlazi, plastika može stvoriti zagušujuće okruženje za kruh, što dovodi do kvarenja i gubitka svježine.

To je zato što plastika može zadržati vlagu unutar vrećice, stvarajući vlažnu okolinu koja potiče rast plijesni i ubrzava stajanje, osobito ako je vaša kuhinja topla. Kako vlaga isparava iz kruha, ona se kondenzira unutar vrećice, stvarajući savršeno okruženje za spore plijesni. Nadalje, nedostatak protoka zraka unutar plastične vrećice može uzrokovati da kruh postane mokar i neprijatan. Iako bi se kruh mogao činiti ok nekoliko dana u svojoj plastičnoj ambalaži, mogli biste se iznenaditi koliko brzo se vaša nekoć svježa štruca može prekriti ružnim mrljama od plijesni.

Kako biste izbjegli mokar, pljesniv kruh, odlučite se za prozračne mogućnosti skladištenja koje omogućuju kruženje zraka oko kruha. Platnena vrećica za kruh ili ventilirana posuda za kruh je bolja alternativa, jer pruža određenu zaštitu od vlage, a istovremeno omogućuje kruhu da diše.

image
/Shutterstock

Čuvanje u papirnatoj vrećici

Skromna papirnata vrećica može se činiti kao još jedan prirodan izbor za spremanje kruha. Uostalom, otmjene štruce zanatskih robnih marki i lokalnih pekarnica često dolaze zapakirane na ovaj način. No, papirnate vrećice nisu bez svojih nedostataka. Iako papir pruža određenu zaštitu od gubitka vlage, on nije idealno rješenje za dugotrajno skladištenje za očuvanje svježine vašeg kruha.

Iako su u određenoj mjeri prozračne, papirnate vrećice ne predstavljaju dovoljnu barijeru protiv zraka i vlage, s poroznom prirodom papira koja vlazi lako izlazi. Zbog toga je ovako pohranjen kruh podložan brzom isušivanju. Još jedan nedostatak papirnatih vrećica je njihov nedostatak trajnosti. Sklone su trganju ili bušenju, izlažući vaš kruh potencijalnim zagađivačima i ugrožavajući njegovu kvalitetu.

Papirnatu vrećicu najbolje je koristiti samo kao rješenje za kratkotrajno skladištenje svježe pečenog kruha koji ćete potrošiti za dan-dva. Za dugotrajnije skladištenje prebacite kruh u prikladniju posudu ili vrećicu koja bolje štiti od vlage i zraka.

Ne stavljate ga na izrezanu stranu

Mnogi ljudi jednostavno ostave svoju štrucu da stoji uspravno ili je stave na stranu, ali pohranjivanje kruha s prerezanom stranom prema dolje može značajno utjecati na njegovu dugovječnost. To je zato što korica štruce djeluje kao zaštitna barijera koja sprječava vlagu da prebrzo ne ispari. Kada se kruh reže, njegova unutrašnjost je izložena zraku, što uzrokuje njegovo sušenje i ubrzava proces ustajanja. Pohranjivanjem kruha s prerezanom stranom prema dolje, stvarate barijeru koja pomaže smanjiti izlaganje zraku i naknadni gubitak vlage. Rezultat je kruh koji dulje ostaje svježiji, mekši i ugodniji.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 15:13