Mljeveno meso praktična je namirnica s kojom se mogu pripremiti mnoga ukusna jela i pravi je spas za sve one kojima meso nikad nije dovoljno mekano. Međutim, čak i mljeveno meso može razočarati ako nam oduzme više vremena za pripremu nego što smo planirali i ako na kraju ostane gumasto. No to se događa samo onima koji ne znaju jedan zgodan mali trik. Znate li ga vi?
Riječ je o truku sa sodom bikarbonom, no ako ste pomislili da je dovoljno ubaciti u teću s kuhanim mesom koji prstohvat sode bikarbone, niste pogodili... Da bi soda djelovala kako treba - a to znači da bi imala vremena omekšati meso opuštajući mišićna vlakna i izbaciti iz njega višak vode - meso ju je potrebno dodati barem 20 minuta prije početka termičke obrade.
Sodu - mjera je malo manje od 1 žličice na pola kilograma mljevenog - ubacite u meso, dobro promiješajte i pričekajte da odradi svoj zadatak, a tek tada pristupite pripremi jela. Na ovaj način meso će se brže prepržiti i dobiti onaj ugodan zapečeni okus, a skratit će se i ukupno vrijeme pripreme.