StoryEditorOCM
Savjetimale tajne

Jednostavno, a savršeno: evo kako će vam omiljeno jelo s njokima ispasti najbolje ikad. Ova su dva sastojka ključna

Piše Spiza SD
11. rujna 2023. - 12:59

Mnoga se jela mogu pripremiti na brži i sporiji način, pa tako i njoki. Donosimo vam recept za poznato talijansko jelo s njokima, njoke na sorentinski, u kojem je zabilježeno ne samo kako napraviti ukusni umak od rajčice u kojem se poslužuju nego i kako napraviti njoke.

A vi zatim radite kako vam je draže: hoćete li napraviti svoje njokiće ili ćete koristiti kupovne, apsolutno je na vama, ali naglasit ćemo očigledno a to je da će vam obrok biti daleko ukusniji ako se malo potrudite pa napravite domaće. No, u nedostatku vremena sasvim je jasno za što ćete se odlučiti...

Prema savjetima koje smo pronašli, da bi vam njoki ispali savršeno trebat ćete odabrati crveni krumpir jer takav će upiti manje brašna pa će njoki biti manje žilavi, a što se pak brašna tiče, najbolji ćete uspjeh postići odaberete li tip 00.

Sretno.

Njoki na sorentinski

Sastojci:

1 kg crvenog krumpira
300 g brašna tipa 00
1 jaje
griza po potrebi
soli po ukusu

Umak od rajčica

800 g svježih rajčica (ili 600 g pirea)
6 listova bosiljka
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje po ukusu
sol

Dodatno:

250 g mozzarelle
70 g ribanog sira parmigiano reggiano

Priprema:

Za pripremu njoka, skuhajte krumpir u kori, ocijedite ga i ogulite pa ga zgnječite dok je još vruć. Dodajte mu prosijano brašno, jaje i sol pa zamijesite mekano, ali ne ljepljivo tijesto. Pokrijte ga suhom krpom i pristavite vodu za kuhanje njoka. Dobro je posolite. Oblikujte njoke, uvaljajte ih u griz i ubacujte ih u manjim serijama u vodu, gotovi su čim isplivaju. 

Dok se kuha krumpir za njoke, počnite s pripremom umaka. Koristite li svježe rajčice, ogulite im koru nakon što ste ih uronili u vrelu, a zatim prebacili u hladnu vodu, a zatim ih narežite.

U širu tavustavite malo maslinovog ulja, dodajte oljušteni režanj češnjaka u komadu i zatim dodajte rajčice. Posolite prema svom ukusu, dodajte bosiljak i pustite da se kuhana srednje laganoj vatri oko pola sata. Kad je gotov, izvadite češnjak i prebacite u posudu koja može u pećnicu.

Gotove njoke vadite izravno u umak, dodajte pola količine mozzarelle i parmigiana pa sve dobro promiješajte. Po vrhu pokapajte malo ulja i rasporedite preostali sir pa sve zapecite pet minuta u pećnici zagrijanoj na 250° na programu za grill. Alternativno, zagrijte pećnicu na maksimum i pecite 5-8 minuta, odnosno dok se sir ne zapeče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 00:01