Neki će tuku, neki će odojka, a neki bi najradije janje, jer im nema slađeg pečenja. Mislimo na opcije za Božićni ručak, naravno. A vi ćete reći da je janjetina najbolja ispod peke i da joj nema ravne? Slažemo se, ali ponekad nam peka jednostavno nije izvediva, koliko god priželjkivali ono sočno meso koje se topi u ustima.
Iduća najbolja moguća opcija je janjetina ispečena u pećnici. Nije isto, ali je vrlo blizu. Dosta je stvari na koje ćete trebati obratiti pažnju, ali malo se potrudite i jamčimo vam da se nećete razočarati.
Za početak, ostavite meso na sobnoj temperaturi barem dva do tri sata prije pripreme, a prije samog pečenja ga operite pa ga dobro posušite. Zatim ga trebate natrljati solju, a ako želite ublažiti onaj specifičan miris, možete je i natrljati sjeckanim začinima poput ružmarina, majčine dušice i limunove korice, pomiješanima s maslinovim uljem da bi se bolje uvatili za kožu.
Evo vam sad i ključni savjet koji će osigurati onu prekrasno hrskavu koricu: prije negp janjetinu ubacite u pećnicu, polijte ga vrelim uljem. Ovo je također ključno za sočnost, jer se u dodiru s vrelim uljem stvara korica koja čuva sokove da ne iscure iz mesa.
Dok se janjetina peče potrebno ju je često polijevati vlastitim sokom, a nije loša ideja ni koristiti se preljevom od maslinovog ulja i limunovog soka.
Janjetina se prema većini recepata peče između 180 i 200 stupnjeva i to po 20 minuta za svakih 0,5 kg mesa, no možete iskušati i metodu sporog pečenja na niskoj temperaturi i to najprije pokriveno pa u finišu otkriveno - upravo na taj način imitirat ćete efekt pečenja ispod peke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....