StoryEditorOCM
Savjetiimajte na umu

Idu li jaja u hladnu ili u kipuću vodu? Nije svejedno, odgovor je samo jedan, a za njega postoje čak tri bitna razloga

Piše T. S. M.
29. studenog 2024. - 07:05

Neki jaja kuhaju često, a nekima je to običaj napraviti tek nekoliko puta godišnje, obično oko Božića i Uskrsa, odnosno kad se već u njihovom domu priprema francuska salata. Takvima se pitanje "Idu li u kipuću ili hladnu vodu?" veže uz svako kuhanje jaja utvrdo, no čak se i oni iz prve kategorije znaju zapitati rade li to na najbolji mogući način, osobito ako nisu zadovoljni kako im se jaja skuhaju.

Dakle, idu li u kipuću ili u hladnu vodu?

image
Shutterstock

Neki će možda podržati suprotan stav, ali općenito se smatra da ih je bolje staviti u hladnu. Evo i zašto.

Kad se jaja stave u hladnu vodu koja se postupno zagrijava (zbog toga pripazite da vam je temperatura podešena na umjerenu, a ne na najjaču), jaja se ravnomjernije skuhaju. To znači da vam se neće dogoditi da je bjelanjak potpuno tvrd, dok je žumanjak još uvijek tekuć.

Još je jedan razlog zašto biste ih trebali staviti u hladu, umjesto u kipuću vodu: na taj ćete način smanjiti rizik od pucanja ljuske. Do pucanja može doći čak i unatoč tome, ako vam je temperatura na kojoj kuhate jaja previše jaka pa jaja uslijed ključanja vode poskakuju unutar lonca, odnosno teće.

image
Shutterstock

Postoji i treći razlog za postupiti kako je opisano: nakon što su skuhana, jaja će se lakše guliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 10:32