StoryEditorOCM
Savjetizaustavite truljenje

Gdje ljeti čuvati banane? Nipošto ih nemojte pospremiti na ovo mjesto, bit će još gore. Postupite ovako, trajat će dugo

Piše T. S. M.
18. kolovoza 2024. - 08:15

Ljeto je veliki neprijatelj banana. Ili prijatelj, ovisi kako gledate na to. Za sve one koji vole da su im banane jako zrele i mekane, ljeto je savršeno doba jer će čak i najzelenije banane i roku od dva tri dana postati toliko zrele da će im se kora početi osipati tamnim pjegicama. Ako ste od onih koji ne vole potpuno zrele banane ili ih volite kupiti malo više kako bi vam uvijek bile pri ruci, ljetne vrućine će vas izludjeti.

No ljeto nije jedini juzrok bržeg dozrijevanja i propadanja banana. Provjerite najprije na kakvom ih mjestu i u kakvom društvu držite.

Jedan od razloga hzašto banane brzo pocrne je to što ih držimo na pogrešnom mjestu i u društvu koje na njih loše utječe: ako se nalaze u zdjeli za voće, a u istoj zdjeli su jabuke i slično voće koje ispušta etilen, banane su vam osuđene na brzu propast. I ne samo da drugo voće može loše utjecati na banane, ponekad mogu loše utjecati i jedna na drugu. Nešto kao tinejdžeri...

image
Shutterstock

Banane je stoga najbolje razdvojiti, ne samo od ostalog voća nego i jednu od druge, a ako nemate uvjete za držanje voća odvojeno, potrudite se izolirati peteljke banana pomoću plastične ili aluminijske folije. Ovaj mali trik može osigurati da vam potraju preko tjedan dana.

Ono što nipošto ne biste trebali raditi je pospremati banane u hladnjak, kako bi ih zaštitili od ubrzanog dozrijevanja do kojeg dolazi ljeti. Banane će vam izvana brzo pocrnjeti, dok iznutra mogu postati brašnaste.

image
Shutterstock

Puno je bolje maknuti ih iz kuhinje u neku svježiju prostoriju, po mogućnosti ostavu ili smočnicu.

Ako pak imate načete banane, to itekako mijenja stvar.  Narezane banane polijte s malo limunova soka, to će im sniziti pH i odgoditi truljenje, a zatim ih stavite u hladnjak zamotane u plastičnu foliju ili pak pospremljene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za hranu. Na taj način pohranjene, banane mogu ostati svježe tri do četiri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2024 16:18