StoryEditorOCM
Savjetikako to?

Mnogi kruh čuvaju na ovaj način, a to je velika greška. Nije dobra ni ‘opcija b‘, evo kako mu danima očuvati svježinu

Piše T. S. M.
10. rujna 2024. - 20:25

Mnogi od nas bez kruha ne mogu zamisliti život, jedu ga uz sve obroke i obožavaju ga u sendvičima. Takvi se uvijek trude pri ruci imati frišku štrucu ili barem komad kruha u pristojnom stanju, no često im to ne polazi za rukom - kruh im se suši, postaje tvrd ili se na njemu razvije plijesan. Kako to, pitao bi Vojko V. (ako voli kruh, a mislimo da voli)?

Kad birate mjesto za čuvanje kruha pred vama je teška odluka. Tako je lako pogriješiti.

Ostavite li kruh na kuhinjskom pultu, postoji poprilična opasnost da će se osušiti i postati tvrd, osobito ako ste ga narezali na fete. Ako ga pak, pospremate u plastičnu vrećicu, vjerujući da ćete ga tako zaštititi od isušivanja, stvarate idealne uvjete za razvoj plijesni - kruh prirodno sadrži određenu količinu vlage koja će se u vrećici kondenzirati i smočiti mu površinu, čineći je savršenom podlogom za nastanak mikroorganizama.

image
Shutterstock

Neki vjeruju kako je kruhu mjesto u hladnjaku, no to mu može učiniti više štete nego koristi. U uvjetima s hladnim, suhim zrakom, molekule škroba u kruhu brzo se kristaliziraju, što dovodi do suhe, žilave teksturem, a i okus mu se može promijeniti, ako ga držite u blizini namirnica izraženog okusa.

Dakle, ne valja ga staviti u hladnjak, ali ga isto tako ne valja ni ostaviti izvan njega, jer će se isušiti, a ljeti mu se, kad je stupanj vlažnosti u zraku veći, i na sobnoj temperaturi može razviti plijesan i to čak i ako nije pospremljen u vrećicu. Kako onda postupiti?

Kruh je poput Zlatokose - ne prija mu ni preniska temperatura, kao n i previsoka. Ne prija mu previsoka vlažnost, kao ni preniska. Odgovor je u ravnoteži: prekomjerna toplina i vlaga u kuhinji stvaraju savršene uvjete za rast mikroba, dok ga uvjeti iz hladnjaka čine manje ugodnim za konzumiranje, što znači da će mju najbolje biti na mjestu koje je po visini temperature i vlažnosti negdje u sredini. A to mjesto uopće ne mora biti u kuhinji.

image
Shutterstock

Premjestite ga u smočnicu smještenu van kuhinje ili mu barem, pošto ga je ipak puno komotnije imati pri ruci, premjestite na neko "najmanje loše" mjesto unutar kuhinje, odnosno neko sa stabilnom temperaturom i daleko od izvora vrućine i vlage - primjerice ormarić smješten podalje od štednjaka ili u ladicu. 

Ako takvo mjesto ne postoji u vašoj kuhinji, opcija vam je kvalitetna kutija za kruh koja je dizajnirana za reguliranje razine vlage. Alternativna opcija je umatanje kruha u voštani papir koji se smatra boljim rješenjem od vrećice, bilo plastične ili papirnate (da, i papirnate imaju svoje minuse - u njima se kruh brzo osuši).

image
Shutterstock

Ne odgovara li vam ništa od navedenog, rješenje i dalje postoji: sav višak kruha dobro zamotajte i pospremite u zamrzivač, odakle ćete ga vaditi po potrebi. Tako ćete uvijek imati pri ruci komad kruha, koji svježim i finim za grikanje možete napraviti na na dva načina, brzi i spori.. Ako vam treba odmah, izvadite ga iz "leda", zamotajte ga u aluminijsku foliju i zagrijte u pećnici.. Želite li, pak, komad svježeg kruha za ujutro, prije odlaska na počinak ga izvadite iz zamrzivača, pustite ga da se otopi na sobnoj temperaturi i ujutro ga samo kratko zagrijte u pećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 20:56