StoryEditor
ShowbizSANJA VEJNOVIĆ

Zvijezda domaćih sapunica otvorila dušu u TV eteru: ‘Već u školi sam doživjela zlostavljanje, a na setu serije oženjeni kolega htio mi je ući u sobu‘

Piše Vinko Paić
28. siječnja 2021. - 23:40
Biljana Gaurina/Cropix

Glumica Sanja Vejnović (59) još je jedna u nizu istaknutih zlostavljanih umjetnica koja je odlučila da više neće šutjeti. U večerašnjem RTL Direktu dala je intervju voditeljici Mojmiri Pastorčić u kojem je otvoreno progovorila o svemu što je u svojoj karijeri doživjela na svojoj koži.

- Seksualno zlostavljanje se događa svuda oko nas, u svim profesijama, slojevima društva... Ono je prisutno svugdje, započela je svoju ispovijest glumica i rekla kako će uskoro i drugi fakulteti doći na red glede priznanja studentica i studenata koje će prijaviti svoje zlostavljače.

- Čekajte, doći će i drugi fakulteti na red, sigurna sam. Ovih dana slušam priče od djece mojih prijatelja, netko studira na medicini, netko na stomatologiji... Vrlo sličnih priča čujem, pa ćemo vidjeti, neka se i to otvori.

Na pitanje voditeljice je li i ona sama prošla slično iskustvo glumica je rekla: Naravno da jesam!

- Još dok sam bila djevojčica, u pubertetu, u osnovnoj školi. U to doba dječaci imaju potrebu neobuzdavati svoje hormone, tako da napadaju djevojčice i primaju ih za grudi i mjesta koja nam nisu ugodna. To jedno iskustvo meni nije bilo nimalo ugodno, a ni mojim prijateljicama u razredu. Mi smo se žalili našoj razrednici koja nam je dala odgovor da su to dječaci, da im rade hormoni i da je to normalno. Ja sam tada taj odgovor prihvatila. Sada se pitam da li je to bio odgovor jednog pedagoga? Pretpostavljam da se to danas ne bi dogodilo i da bi razrednik pozvao cijeli razred i rekao da to nije prihvatljivo pa bi možda taj dječak savladao nagone. U to sam vrijeme počela trenirati judo ne bih li znala istuči dečke kad mi se dogode te situacije, priznala je Sanja.

Kad je bila u zrelijoj dobi, rekla je, doživljavala je na poslu uznemiravanje u vidu seksističkih primjedbi i raznih vrsti perfidnih zlostavljanja od jednog kolege. Ne samo ona već i cijeli dio ženske ekipe.

- Tu sam osobu, kolegu, prijavljivala. Tražila zaštitu, nisam je dobila. Izborila sam se sama. Borila sam se tijekom snimanja na svoj svojstven način. Gledajte, show must go on (show mora ići dalje). Prekasno je on maknut iz serije i prekasno smo sve mi bile oslobođene tog zlostavljanja. To je jedan od primjera. Imala sam i u mladosti primjere neprimjerenog seksualnog uznemiravanja koje sam opet sama riješavala. Radilo se isto o jednom kolegi koji je u tom trenutku bio puno stariji od mene, ja sam imala svega 20 godina, a on 25 godina više od mene, oženjen, vrlo poznat i prihvaćen od društva, svi su ga voljeli. Pokojan je pa mu neću reći ime. Na silu mi je htio ući u sobu, bili smo na snimanju i spavali u hotelu. Ja sam ga izgurala, nije se ništa desilo, rekla sam da ću vikati. Zanimljivo je ono što se desilo drugo jutro. Došla sam na snimanje i preko svega prešla, nije mi padalo napamet nikome to reći, bila sam sretna da sam izvoljevala svoju malu pobjedu jer sam ga otjerala. On se na mene naljutio, nije htio razgovarati, proći tekst prije scene. Na koncu je to rezultiralo svojevrsnom prijetnjom, da sljedeći film koji sam trebala raditi i imati glavnu ulogu, neću snimati, jer on isto ima ulogu u tom filmu. I to se stvarno desilo jer nisam dobila ulogu. Jedina moja mala satisfakcija je bila da to nisam krila od filmske okoline. Kad bi se njegovo ime spomenulo, uvijek bih rekla što sam od njega doživjela, na taj način sam sebi olakšavala, rekla je glumica dodavši i da je današnje društvo licemjerno.

- Ajmo prestati šutjeti i praviti se da ne vidimo. Ajmo konačno progledati, zaključila je Sanja Vejnović koja je ostvarila zapaženu ulogu u filmu Dalibora Matanića Sto minuta Slave, a sjećamo je se i iz gledanih sapunica kao što su Ponos Ratkajevih, Zabranjena ljubav, Larin izbor, Kud puklo da puklo, Čista ljubav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 07:29