StoryEditor
ShowbizUmjetnička djela

Kontroverzna reperica u humanitarnoj misiji za majke ubijenih Afroamerikanaca: aukcija kojoj su se priključili brojni poznati nosi simbolično ime

27. studenog 2020. - 17:08

Američka reperica koja nastupa pod imenom Cardi B, koja je upravo ovjenčana i prestižnom Billboardovom nagradom za ženu godine u glazbenoj industriji, i prije negoli u prosincu preuzme ovo priznanje nastoji biti društveno aktivna.

Naime, ona i još stotinjak umjetnika vrlo raznorodnih izraza pokrenuli su humanitarnu online aukciju pod nazivom 'Daj mi znak' (Show Me The Sign). Reperica je na komadu kartona flomasterima raznih boja ispisala imena crnca i crnkinje koje je ubila policija, imena poput Sandre Bland, Erica Garnera i Breonne Taylor, a kolažu je dodala i parolu 'Say Their Names', odnosno - Recite njihova imena. Kampanja je usmjerena na financijsku pomoć obiteljima Afroamerikanki i Afroamerikanaca koje je usmrtila policija.

Mnoga umjetnička djela koja su dana na dražbu su protestni plakati, poput onog koji glasi "Stop Killing Black People" Billie Eilish, no tu su, dakako, i "pravi" umjetnički radovi umjetnika kao što su Jim Carrey, David Hockney, Rashid Johnson, George Condo ili Marilyn Minter.

Ostala umjetnička djela uključena u dražbu uključuju, primjerice, i rad brooklynskog umjetnika Dorona Langberga, čije umjetničko djelo glasi "Queer Black Lives Matter“.

- Budući da sam queer umjetnik, želim biti solidaran s onima koji se bore protiv rasizma, kaže umjetnik. - Boja mi je kao umjetniku jako važna pa sam motiv duge uključio kao referencu na zastavu ponosa i simbol nade i ljepote."

- Želimo poslati poruku da su svi crni životi bitni, što znači i da se ne smiju zaboraviti ni ženska imena, ženski životi - rekla je Shermena M. Nelson, direktorica Afroameričkog foruma za politiku (AAPF), koji i organizira dražbu. – Potrebno je reći da je ova stvar, ovaj pokret, više od hashtaga, premda protiv hashtaga nemam ništa.

image
AFP

- Teško je napraviti umjetničko djelo o nečem tako podmuklom i sramotnom kao što su besmislene smrti i nedostatak pravde, koje su doživjele obitelji ubijenih djevojaka i žena - rekla je umjetnica iz Los Angelesa Delia Brown. - Dakle, pustila sam da statistika govori sama za sebe: u petogodišnjem razdoblju samo su dva policajca optužena za ubojstvo 48 nevinih djevojaka i žena. Nitko to ne bi trebao smatrati prihvatljivim.

Sredstva prikupljena preko online dražbe na Artfizzu, koja traje do 30. studenoga, bit će usmjerena na mrežu majki #SayHerName Mothers AAPF, koja pomaže u namicanju novca za troškove stanovanja, pravne troškove i ostale troškove majkama mladih žena koje je ubila policija na američkim ulicama.

- Smrt košta, a to nadilazi same troškove pogreba, rekla je Nelson. - Kad nekoga izgubite tragično, to promijeni cijelu strukturu vaše obitelji. Uz to idu troškovi, troškovi financijskog ili mentalnog zdravlja, a mi pokušavamo popuniti te praznine koliko god možemo.

Neke majke čije je kćeri policija ubila svoje su tragično iskustvo podijelile i na videoklipu koji prikazuje žene koje su dio majčinske mreže #SayHerName, koja je osnovana 2016. te se pokret neformalno zove i - sestrinstvo tuge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 22:35