StoryEditorOCM
ShowbizBambie otkriva

Kaos oko Eurosonga se nastavlja, isplivali novi detalji iza kulisa: Provodi se istraga, u fokusu je ponovno Izrael!

Piše Vijesti sd
3. lipnja 2024. - 19:25

Irska predstavnica na Eurosongu ove godine Bambie Thug, koja se izražava kao nebinarna osoba, potvrdila je kako postoji istraga o događajima tijekom natjecanja. U programu Irland AM-a otkrila je kako je pokrenuta istraga istraga jer je prijavila EBU komentare izraelske televizije KAN o njezinom nastupu tijekom polufinala. Bambie Thug vjeruje da takvi komentari krše pravila natjecanja, piše Eurowix.

Istraga uključuje i navodni pritisak izraelske delegacije tijekom generalne probe velikog finala kad Bambie nije mogla sudjelovati na paradi zastava. Na dan finala irska delegacija je imala sastanak s EBU-om gdje je nekoliko nacionalnih televizija zaprijetilo povlačenjem emitiranja.

image
Livio Andrijic/Cropix

Bambie je za irsku televiziju rekla kako ne može dalje govoriti što se dogodilo u Malmöu dok se istraga ne završi.

kao što je poznato Bambie Thug je predstavljala Irsku s pjesmom „Doomsday Blue” i osvojila šesto mjesto s 278 bodova što je najbolji rezultat Irske unazad 24 godine. 

Prije nekoliko dana pak isplivalo je kako se prije početka finala odvijala drama iza kulisa koja je mogla završiti najvećim eurovizijskim skandalom svih vremena. Naime, kako je prenio švicarski Blick, izvođači iz Grčke, Velike Britanije, Portugala, Irske, Norveške i Švicarske razmišljali su o izostanku iz velikog  finala 11. svibnja. Mega skandal je izbjegnut tek 25 minuta prije finala.

image
Livio Andrijic/Cropix

“Raspravljali smo do posljednje sekunde trebamo li se povući. Mnogi od nas reagirali su na to što je Izrael dobio priliku koristiti Euroviziju kao politički instrument", kazao je Magnus Børmark (41), gitarist norveškog benda Gåte, koji su nastupili u Malmou. Potvrdio je da nije mogao prisustvovati probi zastave u subotu poslijepodne zbog hitnog sastanka s EBU-om.

Nedostajali su još Grkinja Maria Satti (37), irski Bambie Thug (31) i švicarska zvijezda Nemo. No, tri dana nakon finala, SRF je uvjeravao da Nemo nije izostao s defilea zbog kriznog sastanka. 

"Pritisak na Nema je u tom trenutku bio ogroman, a Nemo se osjećao emocionalno nesposobnim sudjelovati u probi", stoji u službenom odgovoru SRF-a.

image
Jessica Gow/tt/Afp

Nemo je u ožujku, zajedno s umjetnicima iz drugih zemalja, u izjavi pozvao na prekid vatre i istovremeno pozvao na oslobađanje svih talaca. - Ne želim to komentirati u ovom trenutku, mislim da to u ovom trenutku nema nikakve koristi", rekla je švicarska zvijezda u intervjuu za njemački "Spiegel".

No, Nemo potvrđuje da je bilo “raznih incidenata iza pozornice”. Velik dio toga još uvijek obrađuje Europska radiodifuzna unija (EBU), organizator Eurovizije. 

Raspoloženje na Euroviziji  postalo je sve neprijateljskije prema izraelskom činu i to ne samo na ulicama Malmöa, gdje se prosvjedovalo protiv Izraela i u dijelu publike koji je izviždao izraelsku pjevačicu Eden Golan (20).

Poznato je kako je nizozemski predstavnik Joost navlačio zastavu preko glave i zijevao dok je pričala Izraelka. S druge strane, članovi izraelske delegacije snimali su druge predstavnike protiv njihove volje. 

image
Livio Andrijic/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 12:42