Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Putovanjamiljama ispred

Ovo mjesto je poteglo novce iz EU fondova i napravilo raj za bicikliste: od posebnih cesti do odmorišta kojih se ne bi postidjele ni najnaprednije zemlje

Piše Vlado Ozretić
10. listopada 2019. - 10:00

Imamo cikloturizam – riječi su iz gotovo svake općine, grada, županije s imalo dobrim cestama i zanimljivim krajolikom kroz koji te iste ceste prolaze. I, da, biciklist neće požaliti ako se odluči upoznati sve kulturološko-prirodne ljepote svih onih krajeva koji "imaju cikloturizam" ili se njime bave. Primjerice, već je otisnuto nekoliko karata s biciklističkim stazama te samo treba nagaziti pedale bicikla.No, jesu li cesta, lijepa priroda i biciklističke karte dovoljne? U većini slučajeva da, no ako pitate ekipu iz Međimurja – malo morgen!

Zeleni brjegovi i kvalitetan asfalt odavno krase Međimurje i kao takvi privlače bicikliste. No, ono s čime su u Međimurju počeli 2007. godine postavlja ih na samo čelo biciklističke ponude u Hrvatskoj. Ne samo što su ceste posebno dizajnirane i za automobile i za bicikliste, već se turisti na dva kotača imaju gdje odmoriti, oprati, popraviti svoj bicikl, i napuniti svoj mobitel. I to na jedinstvenim odmorištima u Hrvatskoj.

Pored toga, cikloturisti su dobrodošli u svaki ugostiteljski objekt, čiji se domaćini trse da ih ugoste i ponosno ističu da njihovi gosti imaju gdje "privezati konja". No, krenimo redom.
– S konkretnim razvojem cikloturizma u Međimurskoj županiji krenuli smo 2007. godine. Odlučili smo primijeniti primjere iz Austrije i Švicarske, gdje je ovaj oblik turizma rastao i više od 25 posto godišnje. Uz to, naruku nam je išlo i istraživanje Svjetske turističke organizacije, koje je ukazivalo da će biciklizam postati dugoročni megatrend – istaknuo je Rudi Gurla, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije, vodeći nas prema jedinstvenom objektu u blizini zgrade Turističke zajednice Međimurske županije – bike odmorištu.

Jedinstvenom u Hrvatskoj i specijaliziranom samo za bicikliste!
– Imate sve što vam može zatrebati – pojašnjavao je Gurla te nabrajao što sve umorni putnik namjernik može očekivati.
– Postoje tri ovakva odmorišta u županiji, a svako sadržava pristup pitkoj vodi, pristup vodi za tuširanje i pranje bicikla, ormariće za odlaganje i čuvanje prtljage, punionicu za e-bike i elektroničke aparate, stalke za parking bicikla, prostor i namještaj za odmor, biciklističke karte na zidu, stalak s tiskanim promotivnim materijalima, set alata za manji popravak bicikla, set najčešćih zračnica, kutiju za prvu pomoć, pumpu za zračnice… – pokazuje nam dobri duh međimurskog turizma.

Navodi kako je polovina gostiju domaća, 20 posto je Slovenaca, a tu je i nešto Austrijanaca. Susjedi su najbolje prepoznali Međimurje, dok su Dalmatinci "zagrizli" tek petnaestak posto zelenog međimurskog biciklističkog kolača.
– Posljednjih godina bilježimo rast dolazaka iz Dalmacije. Glavni motivi cikloturista iz Dalmacije, ali i drugih dijelova RH i inozemstva su: prirodni krajolik, uređena bike infrastruktura, mogućnost dnevnih izleta u Sloveniju, Mađarsku i Austriju – navodi Gurla, dodajući kako Međimurje ima više od 800 kilometara uređenih biciklističkih staza.

– Ubrzo ćemo uvesti i gravel, odnosno šljunak kategoriju staze, a pored tri velika bike odmorišta, poput ovog u turističkoj zajednici, imamo još dvadesetak manjih po županiji. Za sada je to dovoljno – navodi Gurla.
Dakle, biciklist se ima gdje odmoriti i oprati, ali gdje može jesti? Međimurje ima rješenje i za to. Naime, to je prva hrvatska regija koja je uvela oznaku kvalitete za cikloturizam. "Cyclist Welcome" podrazumijeva pružanje visoke dodane vrijednosti, odnosno posebnih usluga za cikloturiste u smještanim objektima, restoranima, turističkim agencijama i drugim objektima koje koristi ova vrsta turista. Razina usluge "Cyclist Welcome" je od jednog do pet zupčanika.

– Trenutno taj znak nosi 78 smještajnih, ugostiteljskih i drugih objekta. On cikloturistima garantira vrhunsku uslugu posebno dizajniranu za njihove specifične potrebe. Ovakvu etiketu i način rada preuzele su kao "know how" i Varaždinska i Zagrebačka županija, te županija Zala u Mađarskoj – kazao je Gurla.

Koliko je opširna, i zapravo precizna turistička ponuda Međimurja za bicikliste svjedoči i činjenica kako se grade i ceste, i to ne samo za domaće, već i za goste. One na dva kotača. Naime, s obzirom na orijentaciju destinacije prema cikloturizmu, a prema načelima dobre prakse destinacijskog menadžmenta u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Međimurske županije te JLS-ima pristupilo se ubrzanoj izgradnji biciklističkih traka i staza uz prometnice.

– Međimurje trenutno ima najbolju mrežu asfaltnih biciklistički traka i staza u odnosu na dužinu prometnica u Hrvatskoj. Ostala bike infrastruktura također je na visokoj razini te Međimurje planira postati prva Radreise Region (oznaka ADFC-a) u Hrvatskoj. Zahvaljujući dobroj infrastrukturi bilježi se i pad prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti, iako je broj biciklista u prometu unatrag tri godine utrostručen. Radi pozicioniranja bike destinacije Međimurje je bilo uključeno u prve dvije utrke Tour of Croatia, a sljedećih godina želimo privući neku od globalno poznatih utrka – zaključio je Gurla.

#MEđIMURJE# CIKLOTURIZAM# BICIKLIZAM

Izdvojeno