StoryEditorOCM
Panorama‘JAWS@50‘

Usadio je vječni strah od morskih pasa i ispraznio plaže: idućeg ljeta stiže dokumentarac o megahitu ‘Ralje‘

Piše Marko Njegić
29. lipnja 2024. - 07:30

Idućeg ljeta, 2025., "Ralje" redatelja Stevena Spielberga slavit će 50. godišnjicu. U to ime snima se dugometražni dokumentarac kako bi ovjekovječio problematičnu produkciju i golemi uspjeh filma koji je, inspiriran bestselerom Petera Benchleya, ispraznio plaže, usadio vječni strah od morskih pasa i trasirao blockbuster eru.

Radni naslov dokumentarca je "Jaws@50" ("Ralje @ 50"), režirat će ga Laurent Bouzereau, koji je snimio doks o glumici Faye Dunaway i planira jedan o skladatelju Johnu Williamsu te napisao i knjigu "Spielberg: The First Ten Years", a nastaje u korespondenciji s Peterovom suprugom Wendy Benchley i sadržavat će ​​snimke i fotografije iz piščeve i redateljeve arhive.

Dokumentarac će podsjetiti na popkulturni fenomen blockbustera "Jaws", ali i teško snimanje koje je Spielberg nazvao "noćnom morom" nakon što su neispravni animatronički morski pas i vremenske neprilike rezultirali prekoračivanjem budžeta i rokova. 

No, kao što znamo, Spielbergu se muka višestruko isplatila: "Ralje" su postale prvi moderni blockbuster i dotad najgledaniji film u povijesti, a s uračunatom inflacijom još uvijek se nalaze među top-10 kinohitova svih vremena, držeći visoko sedmo mjesto.

image

Robert Shaw, Roy Scheider i Richard Dreyfuss u raljama

/Photo12 Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 07:32