StoryEditorOCM
PanoramaJacqueline Kennedy

Tri desetljeća prošla su od smrti, omiljene američke prve dame i ikone stila. Ovo je priča o njenom turbulentnom životu

Piše Marija Čović
19. svibnja 2024. - 10:30
Predjednik John F. Kennedy i njegova supruga Jackie s britanskom kraljicom Elizabetom II. i njezinom suprugom, princom Philipom, u Buckinghamskoj palači tijekom posjeta američkog predsjedničkog para 1961. godineIln - Consolidated Archive Holdings Ltd (colourised)/

U drugoj polovici 20. stoljeća 27 puta je bila na godišnjoj Gallupovoj listi deset osoba kojima se ljudi u svijetu najviše dive. Više je to nego što je postigao bilo koji američki predsjednik, a tu su brojku nadmašili samo popularni evangelist Billy Graham i britanska kraljica Elizabeta II. Premda je u Bijeloj kući provela tek nešto manje od tri godine, do danas je ostala jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih američkih prvih dama, nenadmašna ikona stila i elegancije.

Jacqueline Kennedy Onassis preminula je prije tri desetljeća, 19. svibnja 1994. godine, u svom stanu u New Yorku, izgubivši bitku s ne-Hodgkinovim limfomom, a njezina ostavština procijenjena je na 43,7 milijuna dolara.

Rođena 28. srpnja 1929. u Southapmptonu u američkoj saveznoj državi New York, Jackie je bila starija kći Janet Norton Lee i Johna Vernoua ‘Black Jacka‘ Bouviera III., burzovnog mešetara. Majka joj je bila irskog porijekla, a otac je imao francuske, škotke i engleske pretke. U djetinjstvu je razvila interese koji će je pratiti i kao odraslu osovu – jahanje, pisanje, slikanje.

Nakon što su joj se roditelji razveli 1942. i majka udala za bogatog odvjetnika Hugha D. Auchinclossa, Jacqueline je vrijeme dijelila između obiteljskog imanja Merrywood u Virginiji i Hammersmith farme u Newportu na Rhode Islandu.

Fotoreporterka na krunidbi Elizabete II.

Pohađala je koledž Vassar, a tijekom godine provedene na studiju na pariškoj Sorbonnei usavršila je francuski i sklonost prema francuskoj kulturi i stilu. Diplomirala je francusku književnost na Sveučilištu George Washington 1951. godine, a dok je još bila na studiju, osvojila je 12-mjesečno pripravništvo u Vogueu, odabrana je među nekoliko stotina žena iz cijele zemlje. Trebala je šest mjeseci provesti u uredu Voguea u New Yorku, a drugih šest u Parizu.

Prije nego što je preuzela posao, proslavila je svoju diplomu i maturu mlađe sestre Lee otputovavši tijekom ljeta u Europu. Prvog dana u Vogueu, izvršni urednik savjetovao joj je da odustane i vrati se u Washington, Prema biografkinji Barbari Leaming, urednik je bio zabrinut za Jackieine bračne izglede – imala je 22 godine i već su je u njezinim društvenim krugovima smatrali prestarom da bi bila neudana. Prihvatila je savjet i vratila se u Washington nakon samo jednog dana na poslu u Vogueu.

Zaposlila se kao fotoreporter u Washington Times-Heraldu, jedan od njezinih zadataka bio je praćenje krunidbe kraljice Elizabete II. 1952. godine. Jackie je upoznala Johna F. Kennedyja, popularnog kongresnika iz Massachusettsa, preko zajedničkog prijatelja na zabavi, a on ju zaprosio nakon što je postao senator. Vjenčali su se 12. rujna 1953. u crkvi u Newportu na Rhode Islandu, bio je to društveni događaj sezone sa oko 700 gostiju na vjenčanju i 1200 na primanju koje je priređeno na Hammersmith farmi.

image

Jacqueline Kennedy na dan vjenčanja

Bradford Bachrach/Afp

Medeni mjesec su proveli u Acapulcu u Meksiku i potom se smjestili u svoj novi dom u predgrađu Washingtona. Prve godine braka obilježilo je nekoliko privatnih problema, JFK je imao Addisonovu bolest, a patio je i od kroničnih, povremeno jedva podnošljivih bolova u leđima, koje je dodatno pogoršavala ozljeda iz rata, koncem 1954. podvrgnut je gotovo fatalnoj operaciji kralježnice.

Pobačaj i mrtvorođena kći

Jackie je 1955. imala spontani pobačaj, a u kolovozu 1956. rodila je mrtvorođenče, kći Arabellu. Činilo se da im se sreća konačno osmjehnula kad je 27. studenoga 1957. Jackie rodila zdravu kćerku Caroline Bouvier Kennedy. Tri godine kasnije John je objavio kandidaturu za predsjednika i Jackie je putovala s njim, ali kad je ponovno zatrudnjela, ostala je kod kuće na savjet liječnika, ali je i dalje bila angažirana u kampanji, pisala je i tjednu kolumnu "Campaign Wife". JFK je 8. studenoga 1960. izabran za predsjednika SAD-a, a 25. studenoga Jackie je rodila sina, Johna F. Kennedyja Jr.

Najmlađa prva dama u 80 godina, Jackie je ostavila veliki trag u toj ulozi, najveći posao bila je obnova originalne elegancije Bijele kuće i zaštita njezinog fundusa. Nakon intenzivne obnove, Jackie je u veljači 1962. američke televizijske gledatelje provela Bijelom kućom, CBS-ov film je gledalo 56 milijuna gledatelja u SAD-u, a kasnije je distribuiran u 106 zemalja. Jackie je osvojila posebnu nagradu Američke akademije televizijske umjetnosti i znanosti te godine, jedina je američka prva dama koja je osvojila Emmy, a u njezino ime je nagradu preuzela lady Bird Johnson, supruga tadašnjeg potpredsjednika, kasnijeg predsjednika Lyndona B. Johnsona.

image

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy snimljeni 1. listopada 1953. godine

Mary Evans/allstar/cinetext/bild/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Mary Evans/allstar/cinetext/bild/Mary Evans Picture Library/Profimedia

Tijekom kratkog vremena koje je provela u Bijeloj kući, Jackie je, putujući sa suprugom u Europu, središnju i južnu Ameriku, osvajala svojom ljepotom, modnim stilom i poznavanjem stranih jezika. Aludirajući na njezinu golemu popularnost, JFK se na turneji Francuskom 1961. godine, u šali predstavio novinarima kao "čovjek koji je dopratio Jacqueline Kennedy u Pariz". Roditelji su po njoj davali imena svojim kćerima, a žene su kopirale njezinu frizuru, šešire i baletanke.

Smrt tek rođenog sina

Početkom 1963. Jackie je ponovno bila trudna i smanjila je svoje obaveze, većinu ljeta provela je u kući koju su iznajmili na otoku Squaw, nedaleko obiteljskog imanja Kennedyjevih u Cape Codu u Massachusettsu. Pet tjedana prije termina, 7. kolovoza, Jackie je dobila trudove i carskim rezm je rodila sina Patricka Bouviera Kennedyja u nedalekoj zračnoj bazi Otis. Mališanova pluća nisu bila dovoljno razvijena i prevezli su ga u bostonsku dječju bolnicu gdje je umro dva dana nakon rođenja, JFK je bio uz sina.

Patrickova smrt teško je pogodila Jackie, ali gubitak djeteta zbližio je nju i Johna, njihov brak nikad nije bio solidniji. Jackie je bila depresivna i prihvatila je poziv prijatelja Aristotlea Onassisa na plovidbu njegovom jahtom kako bi se oporavila. John se u početku tome opirao, popustio je smatrajući da će to biti dobro za nju, ali putovanje je izazvalo negativne reakcije u njegovoj administraciji, kongresu i u javnosti.

Jackie se u SAD vratila u listopadu 1963. i sljedećeg mjeseca pristala je pratiti supruga na putu u Teksas. Tijekom tog fatalnog puta njezin je suprug ubijen, a svijet je upamtio sliku prve dame u ružičastom, okrvavljenom kostimu, kako stoji uz Lyndona B. Johnsona dok on priseže za novog predsjednika.

image

Jackie s djecom ispred zgrade Capitola tijekom pogreba ubijenog Johna F. Kenedyja

Abbie Rowe-wh Photographs/Afp

Po povratku u Washington Jackie je nadgledala planove za Johnov pogreb koristeći brojne detalje s pogreba Abrahama Lincolna stoljeće prije. Njezino tih dostojanstvo i još jedna upečatljiva fotografija s djecom na stepeništu zgrade Capitola tijekom prolaska pogrebne povorke, priskrbili su joj divljenje Amerikanaca i cijelog svijeta.

Preselila se s djecom u New York u stan koji će ostati njezina glavna rezidencija do kraja života. Postala je česta meta paparazza i tabloida, ta neželjena pozornost će je također pratiti cijelog života. Nakon ubojstva Roberta F. Kennedyja, brata njezinog pokojnog muža, na kojeg se uvelike oslanjala nakon Johnovog ubojstva, Jackie je ponovno pala u depresiju i strahovala za živote svoje djece. U listopadu 1968. udala se za bogatog grčkog brodara Onassisa, koji je zbog nje ostavio dugogodišnju ljubavnicu, opernu divu Mariju Callas, on joj je mogao pružiti privatnost i sigurnost koju je željela za sebe i djecu.

Nakon vjenčanja službeno je promijenila ime u Jacquelina Onassis čime je izgubila pravo na zaštitu američke tajne službe, koju je imala kao udovica predsjednika. Brak s Onassisom izazvao je negativne reakcije, Amerikanci su to smatrali izdajom ubijenog predsjednika, popularnost joj je pala, ali paparazzi su je i dalje svuda slijedili i nazvali je "Jackie O".

Bogata udovica

Brak je vrlo brzo zapao u probleme i Jackie je sve više vremena provodila u New Yorku gdje su njezina djeca pohađala školu. Onassisovo zdravlje rapidno je propadalo nakon što mu je sin Alexander poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1973. godine. Umro je u ožujku 1975. u Parizu, a njegovo financijsko nasljedstvo bilo je ograničeno grčkim zakonom, koji je propisivao koliko može naslijediti udovica koja nije Grkinja.

Nakon dvije godine pravnih borbi, Jackie je prihvatila nagodbu s Christinom Onassis, Aristotleovom kćeri i jedinom nasljednicom, i dobila između 20 i 26 milijuna dolara. Vrativši se nekadašnjim interesima, Jackie je počela raditi kao urednik konzultant u Viking Pressu, odakle je prešla na posao urednika u izdavačkoj kući Doubleday.

image

Aristote i Jacky Onassis u kolovozu 1969. godine

Stringer/Afp

Pažljivo je kontrolirala svoj javni imidž i s godinama vratila ugled kojeg je poljuljao njezin brak s Onassisom. Premda su je romantično povezivali s različitim muškarcima, stalni pratitelj posljednjih 12 godina njezinog života bio je Maurice Tempelsman, trgovac dijamantima rođen u Belgiji.

U studenome 1993. Jackie je pala s konja tijekom lova na lisice u Middleburgu u Virginiji i prevezli su je u bolnicu na preglede. Tada je otkriven otečeni limfni čvor u preponi, ali je to pripisano infekciji. Zdravlje joj se pogoršavalo i u prosincu je razvila nove simptome, bol u trbuhu i otečene limfne čvorove u vratu, dijagnosticiran joj je ne-Hodgkinov limfom.

image

Caroline Kennedy Schlossberg i John F. Kennedy Jr. na pogrebu svoje majke Jackie 23. svibnja 1994. godine

Don Emmert/Afp

U siječnju 1994. započela je s kemoterapijom i javno objavila dijagnozu kazavši da su početne prognoze dobre. Rak se ipak proširio na leđnu moždinu, mozak i jetru i u svibnju je obznanjeno da je u terminalnoj fazi. Jackie se iz bolnice vratila kući 18. svibnja, sljedeće večeri je preminula u snu u svom stanu na Manhattanu u dobi od 64 godine. Ujutro je njezin sin John F. Kennedy Jr. objavio medijima majčinu smrt kazavši da je umrla okružena prijateljima, obitelji i svojim knjigama, ljudima i stvarima koje je voljela.

Sahranjena je 23. svibnja 1994. na nacionalnom groblju Arlington uz svog prvog supruga, predsjednika Kennedyja, i njihovo dvoje djece, sina Patricka i mrtvorođenju kćerku Arabellu. Ipak nije doživjela smrt još jednog svog djeteta. John Jr. je pet godina nakon majčine smrti, u srpnju 1999., sa suprugom Carolyn Bessette Kennedy i njezinom sestrom Lauren, poginuo u zrakoplovnoj nesreći...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 06:20