StoryEditorOCM
PanoramaKRALJEVSKA DADILJA

Tko je žena koja brine o djeci bolesne Kate i princa Williama? Zarađuje 120.000 funta godišnje, prošla je posebnu obuku

Piše Marija Čović
4. lipnja 2024. - 07:00
Dadilja Maria Teresa Turrion Borrallo s kraljicom Elizabetom II. na krštenju princeze Charlotte 5. srpnja 2015. godineChris Jackson/Afp

Otkako se sredinom siječnja podvrgla operaciji abdomena, a potom i preventivnoj kemoterapiji nakon što joj je dijagnosticiran rak, princeza Kate ima golemu pomoć i podršku svoga supruga, princa Williama, roditelja Carole i Michaela Middletona, sestre Pippe i brata Jamesa, ali i osobe koju vrlo rijetko viđamo u javnosti.

No, njezina već desetogodišnja prisutnost u obitelji budućeg britanskog kralja i kraljice jedan je od temelja stabilnosti i skladnog funkcioniranja, a radi se o Mariji Teresi Turrion Borrallo, dadilji prinčeva Georgea i Louisa i princeze Charlotte.

image

Princeza Kate, princ William, mali princ George, dadilja Maria Borrallo i kraljica Elizabeta II. na krštenju princeze Charlotte

Chris Jackson/Afp

Dadilja Maria u domaćinstvo Walesovih je ušla u ožujku 2014. godine kad je George imao osam mjeseci i od tada je postala osoba od najvećeg povjerenja, živjela je s obitelji u njihovoj londonskoj rezidenciji, Kensingtonskoj palači.

Nakon što su se William i Kate s djecom u rujnu 2022. preselili u Adelaide Cottage na imanju Windsor, prilično skromnu kuću sa samo četiri spavaonice, Maria Borrello više nije mogla stalno s njima živjeti u kućanstvu, smještena je na drugu lokaciju, kao i ostalo osoblje, ali se nastavila brinuti o djeci.

Zvali su je ‘svetica‘

Maria Borrallo, sada u ranim pedesetim godinama, rođena je u Madridu, ali je odrasla u gradu Palencia, drugo najstarije od četvero djece, njezin otac Louis bio je inženjer, a majka Maria Teresa učiteljica.

Izvori iz rodnog kraja kraljevske dadilje kažu kako bi vjerojatno postala redovnica da se nije odlučila za skrb o djeci, dali su joj nadmak Santa, svetica, ali njezin brat Louis slijedio je religiozni poziv i postao svećenik 2011. godine. Drugi brat Ignacio, vrlo je traženi učitelj sviranja violine i viole, a najmlađi brat Pablo, učitelj, živi i radi na jugu Francuske.

Maria je prije više od 20 godina napustila Španjolsku i došla u Veliku Britaniju, nakon što je završila školovanje za učiteljicu, i upisala se u prestižni koledž Norland u Bathu, koji osposobljava buduće dadilje, a većina ih radi u obiteljima bogatih i slavnih, kao i kraljevskim obiteljima širom svijeta.

image

Kraljevska dadilja Maria Borrallo uoči vjenčanja Kateine sestre Pippe Middleton i Jamesa Matthewsa u svibnju 2017. godine

Justin Tallis/Afp

Norland upisuje samo stotinu polaznika svake godine, a godišnja školarina nije jeftina, iznosi 15.000 funta (oko 17.500 eura), ali za to se dobije vrhunska obuka za posao dadilje.

"Friške" dadilje s Norlanda odmah nakon završetka školovanja mogu dobiti početničku godišnju plaću od 26.000 funta (30.000 eura), a prema nekim izvorima Maria Borrello, dadilja u britanskoj kraljevskoj obitelji, ima godišnju plaću od 120.000 funta (140.000 eura).

Izbjegavanje paparazza

Za one koji završe školovanje na Norlandu običava se reći da su kombinacija Mary Poppins i Jamesa Bonda jer ih se obučava i samoobranu, borilačke sportove, prvu pomoć, vožnju u opasnosti i različitim vremenskim uvjetima, ali i razvoj dječjih kognitivnih i društvenih vještina, a obuka obuhvaća i kuhanje, šivanje, opću brigu o djeci, kao i online sigurnost, izbjegavanje paparazza i potencijalno opasnih situacija...

Maria Borralo je nesumnjivo najuspješniji izdanak koledža Norland, brine se o djeci koja trenutačno zauzimaju drugo, treće i četvrto mjesto u nasljednom redu na britansku krunu, ona je prva dadilja iz Norlanda koja se brine o direktnom nasljedniku prijestolja, princu Georgeu.

image

Dadilja Maria Borrallo

Anthony Devlin/Pa Images/Profimedia/Anthony Devlin/Pa Images/Profimedia

Uz sve ostale vještine, dadilja Maria, koja je prvi put s kraljevskom obitelji viđena u javnosti kad je Williama, Kate i Georgea pratila na trotjednoj turneji po Australiji i Novom Zelandu u travnju 2014. godine, mjesec dana nakon zaposlenja, tečno govori šest jezika, pa Georgea, Charlotte i Louisa uči osnove španjolskog i francuskog.

Njezino medijski najpraćenije javno pojavljivanje bilo je krštenje princeze Charlotte 2015. godine kad je ispred crkve dadilja Maria, odjevena u prepoznatljivu uniformu koledža Norland, uz brigu o nestašnom Georgeu, stigla uz osmijeh pročavrljati i s kraljicom Elizabetom II.

Maria jako voli troje djece princa Williama i princeze Kate, može biti stroga i čvrsta, ali je također puna ljubavi i nježnosti prema njima, kazao je prije nekoliko godina jedan izvor blizak kraljevskoj obitelji.

Delikatna ravnoteža

A osim diskrecije, jedne od najvažnijih odlika u njezinom poslu, ima još jednu osobinu ključnu za modernu kraljevsku dadilju – sposobnost da je prisutna uvijek kad je potrebna, ali nikad u prvom planu.

image

Princ George s dadiljom Marijom Borrallo u parku u Londonu u srpnju 2015. godine

Ben Cawthra/Ddp Usa/Profimedia/Ben Cawthra/Ddp Usa/Profimedia

S obzirom koliko je dugo ostala uz Williamovu i Kateinu djecu, očigledno uspijeva u održavanju delikatne ravnoteže između brige i emotivne podrške djeci bez miješanja u odluke roditelja.

William i Kate su roditelji koji, za razliku od niza prijašnjih kraljevskih generacija, kad su djeca roditelje mogla vidjeti tek pola sata dnevno u dogovorenim terminima, puno vremena provode sa svojom djecom, slijedeći dobrim dijelom i primjer Williamove pokojne majke, princeze Diane.

Nastoje sačuvati privatnost i normalnost obiteljskog života, posebno sada kad su suočeni s najtežom krizom dosad, Kateinom borbom s rakom, uključeni su u sve dječje aktivnosti, uz stalnu prisutnost lojalne dadilje koja kroz svoj rad s djecom sudjeluje u oblikovanju njihove budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:32