StoryEditorOCM
Panoramagenijeva prognoza

Prognoza Nikole Tesle za 2100. godinu: Kava, čaj i duhan neće biti tako primamljivi. Alkohol hoće, on je...

Piše mozaik sd
24. lipnja 2024. - 16:34

Genijalni Nikola Tesla izumio je okretno magnetsko polje, trofazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetske rezonancije i patentirao nekoliko izuma na kojima se temelji suvremena elektronika, bez koje bi tehnička civilizacija bila nezamisliva, posebno prijenos električne energije.

Tesla, rođen u Smiljanu u Lici u srpskoj obitelji, pionir je radio tehnologije, bežične telegrafije i radara. Njegov polifazni sustav izmjenične struje dokazao je svoju vrijednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Niagare.

Patentirao je oko 700 izuma iz područja izmjenične struje, telekomunikacija, akustike i strojarstva, od kojih su mnogi našli široku primjenu. Sve je to ostvario kao emigrant u New Yorku, piše Espreso.

image

‘Onečišćenje naše obale, kakvo je sada oko New Yorka, bit će nezamislivo za našu djecu i unuke, kao što je nama nezamisliv život bez vodovoda i kanalizacije‘

Jonathan Utz/Afp

U travnju 1892. stigao je u Gospić, gdje je tada živjela njegova teško bolesna majka, koja je u njegovoj nazočnosti umrla 16. travnja. Mjesec i pol dana kasnije, na poziv izaslanstva općine Beograd i Inženjerskog saveza, stigao je u kraći posjet Beogradu, bio je to njegov jedini posjet tadašnjoj Kraljevini Srbiji.

Tom prilikom dao je neka predviđanja o razvoju čovječanstva u idućih 200 godina.

nepouzdani roditelj neće smjeti imati potomstvo

- Godine 2100. razvoj života bit će pod potpunom kontrolom znanosti. U prošlosti su, po zakonu borbe za opstanak, manje prikladne osobine uglavnom nestajale. Čovjekov novi osjećaj sažaljenja suprotstavlja se neumoljivom djelovanju prirode. Rezultat će biti nastavak očuvanja života, ali i razvoja nedovoljno prilagođenih pripadnika ljudske vrste. Jedina metoda koja bi odgovarala našem osjećaju civiliziranog ponašanja je sterilizacija i suzbijanje spolnog nagona kod neprilagođenih osoba.

Nekoliko europskih zemalja i država članica Sjedinjenih Država odlučit će sterilizirati kriminalce i mentalno poremećene osobe. To nije dovoljno. Znanstvenici se neprestano trude da što više otežaju uspostavljanje bračne zajednice. Tko nije pouzdan roditelj, neće smjeti imati potomstvo. Za stotinjak godina normalnoj će osobi biti jednako neprihvatljivo družiti se s neprilagođenima, kao i kriminalcima.

image

‘Stimulansi će nestati jer jednostavno neće biti moderno trovati tijelo štetnim sastojcima‘

/Shutterstock

Higijena i tjelesna kultura bit će priznati dijelovi obrazovnog sustava i državnog aparata. Godine 2035. ministar higijene i fizičke kulture, u vladi tadašnjeg predsjednika SAD-a, bit će važniji od ministra obrane.

 Predviđanje ekologije

Onečišćenje naše obale, kakvo je sada oko New Yorka, bit će nezamislivo za našu djecu i unuke, kao što je nama nezamisliv život bez vodovoda i kanalizacije. Vodoopskrba će biti strogo kontrolirana, a samo neuračunljive osobe koristit će vodu koja nije sterilizirana. Više ljudi umre ili se razboli od zagađene vode nego od kave, čaja, duhana i drugih stimulansa. Osobno sam se odrekao svih stimulansa. Također, praktički ne jedem meso.

image

‘Alkohol će se i dalje koristiti jer on nije stimulans već provjereni eliksir života‘k, ustvrdio je Tesla

/Shutterstock

Uvjeren sam da za sto godina kava, čaj i duhan neće biti tako primamljivi. Alkohol će se i dalje koristiti jer on nije stimulans već provjereni eliksir života. Stimulansi neće nestati pod pritiskom, jednostavno neće biti moderno trovati tijelo štetnim sastojcima. Prirodne namirnice, poput mlijeka, meda, žitarica, bit će osnova epikurejskih večera u vrhunskim restoranima 21. stoljeća. Bit će dovoljno žitarica i proizvoda od žitarica da se prehrani cijeli svijet, uključujući milijune koji gladuju u Kini i Indiji.

Naš planet je prebogat, a tamo gdje nešto nedostaje, lijek dobiven iz zraka obnovit će tkivo Zemlje. Razvio sam proces za tu svrhu 1900. Kasnije, nakon četrnaest godina, zbog ratnih potreba, usavršili su ga njemački kemičari - rekao je tada Tesla.

image

 Portret Nikole Tesle Napoleona Saronyja, veliki izumitelj nije pogodio u svim svojim predviđanjima

/Leemage Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 16:35