StoryEditorOCM
Panoramaneprestižni popis

Ovo je 25 najneprivlačnijih gradova na svijetu: u jednom od njih živi velik broj Hrvata, a nije u Hrvatskoj...

Piše Mozaik sd
17. lipnja 2024. - 13:36

Postoje gradovi koji se smatraju najljepšima na svijetu, poput Pariza ili Rima, zbog čega ih mnogi posjećuju i rado im se iznova vraćaju.

Međutim, postoje i gradovi iz kojih se odlazi i u kojima ostaju samo oni najuporniji ili oni koji nemaju kamo otići.

Portal meineorte.com, objavio je listu najneprivlačnijih gradova u svijetu. Na prvom mjestu najneprivlačnijih gradova je Detroit, slijede Guatemala, Meksiko, Caracas, Chișinău, Houston, São Paulo, Los Angeles, Luanda, Amman, Ludwigshafen, London, Varšava, Charleroi, Madrid, Ulaanbaatar, Norilsk, Red Lake, Manila, Bitterfeld, Brisbane, Pjöngjang, Brüssel, Portland i Pripyat.

 Možda će neke začuditi uvrštenje na listu nekih razvikanih gradova. 

image

U Londonu uvijek ima pritužbi na čistoću ulica, a nažalost i to ima veze s gradskim pejzažom, piše meineorte.com

Afp

Ovako su autori teksta, na primjer, objasnili uvrštenje Londona na listu: "Mnogi će sada vrištati i tvrditi da je London prekrasan grad. To je možda istina u arhitektonskom smislu, ali postoji više od istinski lijepog grada. U Londonu uvijek ima pritužbi na čistoću ulica, a nažalost i to ima veze s gradskim pejzažom...".

Podjednaku nevjericu izaziva i uvrštenje Los Angelesa na listu. "Ovaj se grad može činiti kao iznenađenje na  popisu - ali svatko tko je ikada bio tamo i pogledao iza kulisa Hollywooda složit će se s nama. Pojedine četvrti, koje uključuju i neke slamove, ponekad su odvojene prema podrijetlu, obrazovanju, prihodima itd., ponekad čak i ogradom ili zidom. Naseljenost i gustoća prometa rezultiraju visokim razinama onečišćenja zraka, jednim od najgorih u Sjevernoj Americi", objašnjava meineorte.com koji je glavnome gradu Španjolske presudio u nekoliko rečenica: "Madrid je grad o kojem se mišljenja razlikuju. Možda ima ljudi kojima se sviđaju impresivne građevine sa svojim nadmoćnim autoritetom. Za druge je grad odjeven u bijelo jednostavno previše “čist” i sterilan".

image

Madridu se zamjera da je ‘previše bijel i sterilan‘

Afp

Na popisu 25 najneprivlačnijih gradova našla su se i dva njemačka – Ludwigshafen i Bitterfeld.

Ludwigshafen se u osnovi sastoji samo od tvornice BASF. Sukladno tome, gradski pejzaž karakterizira industrija. Ima i sivih montažnih objekata, a nema atraktivnog središta grada. U okolici se također često govori da Ludwigshafen ima samo mostove kako bi stanovnici mogli pobjeći u Mannheim. Budući da čak i lokalno stanovništvo priznaje da je grad zapušten, definitivno zaslužuje titulu neatraktivnog grada u Njemačkoj, piše meineorte.com, prenosi Fenix-magazin.

image

Često se govori da Ludwigshafen ima samo mostove kako bi stanovnici mogli pobjeći u Mannheim

Afp

Svijetla je točka da u Ludwigshafenu djeluje Hrvatska katolička misija “Bl. Alojzije Stepinac “. Osnovana je 1967. godine te, kako piše na stranici misije, danas broji više od 4.000 vjernika.

Bitterfeld je pak u vrijeme DDR-a bio najprljaviji grad u Europi jer je bio središte kemijske industrije. Zbog dotrajalosti objekata i posljedičnog prirodnog onečišćenja, nekada je nad gradom, njegovim zgradama i krajolikom sivo-smeđa-zelenkasta izmaglica!

image

Bitterfeld je u vrijeme DDR-a bio najprljaviji grad u Europi

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 13:39