StoryEditorOCM
PanoramaVIZUALNI UVOD

Originalna ilustracija prve knjige o Harryju Potteru na aukciji postigla rekordnih 1,9 milijuna dolara

Piše MOZAIK SD
27. lipnja 2024. - 19:12

Aukcijska kuća Sotheby‘s ima novi rekord: originalna ilustracija prve knjige o Harryju Potteru prodana je na aukciji u New Yorku za 1.9 milijuna dolara. Prema aukcijskoj kući Sotheby‘s, ovo je najveći iznos ikada plaćen za predmet Harryja Pottera na aukciji.

Ilustracija je to na naslovnici prvog izdanja "Harryja Pottera i Kamena mudraca" iz 1997. godine. Prije toga, smatralo se da će crtež postići između 400.000 i 600.000 dolara. Godine 2001. isti crtež postigao je cijenu od oko 105.000 dolara, ali u to vrijeme nisu objavljeni svi dijelovi serije Harry Potter.

image
Angela Weiss/Afp

Crtež je izradio Thomas Taylor, poznati ilustrator dječjih knjiga iz Norwicha u Engleskoj. Prema Sotheby‘s bio je jedan od prvih koji je pročitao knjigu. Taylor, koji sada sam piše i ilustrira dječje knjige, kaže da je ponosan na ‘čarobni početak‘ svoje karijere.

Prvi roman J. K. Rowling izvorno je objavljen u Britaniji 1997. godine s naslovom "Harry Potter i Kamen mudraca". Thomas Taylor je zamoljen da stvori originalnu naslovnicu knjige za Rowlingin debitantski roman, i to mu je bio prvi profesionalni posao. Taylorova šarmantna naslovnica knjige akvarelna je ilustracija protagonista u njegovom kultnom ruhu i služi kao prvi vizualni uvod čitatelja u Harryja Pottera, kako ga opisuje aukcijska kuća.

image
Angela Weiss/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 19:13