StoryEditor
PanoramaLijepa vijest

Norveške rukometašice na pijesku odbile su zaigrati u bikinijima: suprotstavile su se seksualizaciji sporta i zaradile kaznu, ali ostale su ustrajne

Piše Olgica Ivić Grizelj
21. srpnja 2021. - 14:46

Lijepa vijest nam je stigla ovih dana kad su norveške rukometašice na pijesku odbile zaigrati u bikinijima, odjenule su normalne kratke hlačice i tako zaigrale u susretu za treće mjesto na Europskom prvenstvu u Bugarskoj.

Drago nam je bilo primiti ovu vijest jer su mlade sportašice bile spremne zaštiti sebe i po cijenu eventualne diskvalifikacije. Norvežanke su bile odlučne u svojoj nakani iako im to nije dozvolila Međunarodna rukometna organizacija - IHF i zapijetila im kaznom. Na kraju se tako i dogodilo, svaka je morala platiti 150 eura kazne za nepoštovanje propisa, ali Norveški rukometni savez je s ponosom stao na njihovu stranu, kaznu preuzeo na sebe i platio 1500 eura za sve njih.

Kazna, naravno nije lijepa vijest, ali je na žalost posljedica odlučnih, snažnih i hrabrih rukometašica koje su se suprotstavile pravilima o odijevanju na terenu koja zapravo njih vrijeđaju i kao sportašice i kao žene.

"Žene bi trebale nositi bikini, a gornji dio trebao bi biti pripijeni sportski grudnjak s dubokim otvorima na rukama", stoji u međunarodnom pravilniku za rukomet na pijesku, a onaj tko ga je propisao zasigurno je mislio na atraktivnost mladih ženskih, pa još sportskih tijela dok igraju na nekom 'ljetnom terenu'. Teren sam po sebi asocira na plažu, ljeto, zabavu, zgodne sportašice... što može biti i marketinški privlačno, a da i ne govorimo o tome da ih gledaju i neki s 'lošim', a ne sportskim porivima. Tko zna što su sve doživjele!

Rukometašice su bile jasne: Bikini je seksualizacija rukometa! I to samo ženskog, dodali bismo. Jer da nije tako onda bi i muški rukometaši na pijesku umjesto kratkih hlačica morali nositi barem 'speedo' gaćice. Ili, recimo, što mislite zašto su rukometni golmani u dvorani odjeveni od glave do pete?! Zbog snažnih lopti koje mogu imati brzinu i preko 100 km. Odraz u dvorani i na pijesku nije isti, pa možda rukometni golmani na pijesku nisu izloženi tolikoj brzini lopte, ali ipak jesu nekoj manjoj, što znači da bi oni trebali duge nogavice i duge rukave.

I zato čestitamo Norvežankama i pozivamo sportašice iz svih sportova u kojima je seksualnost ispred sporta da se i one suprotstave i podrže kolegice iz Skandinavije. To bi mogle učiniti barem odbojkašice na pijesku, jer su i one po pravilima odjevene više za promenadu po plaži ili instagramske objave.

Profesionalna sportska odjeća nezainteresiranima za taj dio 'igre' potpuno je nevažna stvar. No, da je to prevažan dio sporta potvrđuje i ovaj zadnji primjer s Europskog nogometnog prvenstva na kojem je reprezentaciju Italije odjenuo Giorgio Armani. I nije mu to bilo prvi put. Tako je i s inim drugim prvenstvima kad su modni dizajneri svjetskog glasa kreirali za neke reprezentacije. Tada je čak i nogometno neosviještena ženska publika imala priliku za procjenu tko ima bolje dresove, Francuzi u crnom s ružičastim brojevima, Talijani u plavom sa srebrnim brojkama ili možda Portugalci u tradicionalnom crvenom sa zelenim detaljima.

No, osvrnemo li se kroz zadnjih tridesetak godina i sami ćemo se uvjeriti koliko se sportska moda mijenjala. Nogometaši i košarkaši na primjer, prije dvadeset, skoro trideset godina nosili su sasvim kratke šorceve na travnjaku ili na parketu. Sjetimo se košarkaša iz vremena Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Nikole Plećaša... ili nogometaša Luke Peruzovića, Ivice Šurjaka, Dražena Mužinića... Nitko se nije bunio što su im sportski dresovi imali hlačice sa zaista prekratkim nogavicama. Poslije su košarkaše odijevali u preduge bermude, toliko da nisu mogli ni poskočiti kako treba - možda je to nekima i uzrokovalo loš rezultat, a evo danas kao da je dužina hlačica došla u neku normalu. Tko zna kako ćemo to gledati za desetak godina, ali jasno je samo jedno - seksualizaciju sporta ne želimo gledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 23:05