stdClass Object ( [id] => 1152659 [title] => Naša je novinarka pješke i gastronomski ‘kušala‘ Budimpeštu, evo što otkriva o njihovom čuvenom gulašu! Zalogajnice nemaju wc, a i naći trafiku nemoguća je misija [alias] => nasa-je-novinarka-pjeske-i-gastronomski-kusala-budimpestu-evo-sto-otkriva-o-njihovom-cuvenom-gulasu-zalogajnice-nemaju-wc-a-i-naci-trafiku-nemoguca-je-misija [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Živimo "u vrijeme otkazanih letova", putovanje ne možemo planirati u "first minute" varijanti, COVID nam je nametnuo isključivo "last minute" opciju; tako je i naše društvance umjesto čuvenog Adventa u Beču zbog lockdowna u Austriji (koji je zemlju bacio u zimski san) promijenilo rutu prema - Mađarskoj.

Našoj susjedi, za koju smo čuli da širom otvara vrata čak i necijepljenima, a znate već da se u svakoj ekipi nađe netko tko to nije stigao/htio obaviti.

Konkretno, u našoj se ekipici obreo prvoborac friško cijepljen prvom dozom Pfizera, što bi mu ograničilo kretanje čak i na mnogim mjestima u Hrvatskoj; no u Mađarskoj to nije bio problem. Na sreću, ograničenu COVID potvrdu mogao je dobiti točno na dan povratka u Hrvatsku, što mu je prištedjelo trošak i gnjavažu testiranja, odnosno desetodnevne izolacije po aktualnim hrvatskim propisima za povratnike iz inozemstva.

U Mađarskoj hoteli ne inzistiraju čak ni na nošenju maski (jedino smo u trgovačkom centru Mammut upozoreni da je stavimo), a kamoli bilo kakvoj potvrdi o cijepljenju, preboljenju ili negativnom statusu na virus. I jeftiniji su od većine hotela u Hrvatskoj!

---

image
Za sve pogledati treba vam barem sedam dana
---

Povoljno i dobro

Govorimo o lepezi ponude u Budimpešti; konkretno, pronašli smo lijepi mali hotel na šest kilometara udaljenosti od središta mađarske prijestolnice, i taj je moderno uređen, novi hotel sa vrlo dobrim wellnessom i odličnim doručkom bio skoro dvostruko povoljniji od, primjerice, nekih hrvatskih smještajnih objekata još uvijek socrealističnog štiha! K tomu, u budimpeštanskim hotelima ne morate rezervirati termin za wellness (kao mjeru protiv COVID-a kod nas), ne treba niti nadoplatiti saunu, samo solarij se plaća dodatno. Uz to, sve nas je na samom dolasku dočekala čaša vina dobrodošlice. Fino od domaćina!

Budimpešta goste dočekuje širom otvorenih ruku; zlobnici bi rekli, i nudi sve sojeve. No, unatoč tomu turista nema previše čak ni na brodovima koji voze Dunavom, a kao mali fenomen izdvajamo činjenicu da je među fureštima u "Mađi" najmanje - Azijata! Možda im sad "nije stađun", od stranih jezika najviše su se čuli talijanski i ruski.

Bilo kako bilo, nismo se žalili zbog toga, oduševili su nas podjednako i Budim i Pešta, jedan na brdima, drugi u nizini, dragulji koje Dunav spaja a ne razdvaja. Brojni mostovi spomenici su za sebe, nažalost onaj lančani dijeli sudbinu trogirskog mosta - rekonstruira se, nije nam se posrećio prolaz.

---

image
---

Budimpešta je jedan od europskih gradova koji nema previše stanovnika (tek nešto više od Zagreba), i nije prevelika površinom; ipak, toliko vrvi ljepotama da bi vas kratkotrajni posjet (kao naš) mogao samo "nadražiti" i namamiti na ponovni dolazak - koji već planiramo!

No, boravak u Budimpešti ima svojih, uvjetno rečeno, nedostataka. Grad nije, naime, "dizajniran" za pušače - i one slabijeg mjehura (watch me).

Obilazak božićnog sajma preko puta katedrale (jedno od rijetkih mjesta gdje na ulazu traže potvrdu o cijepljenju) u tom je smislu popriličan hazard: nema onih grdih kemijskih wc-a, ali nema ni kafića gdje se može brzinski popiti kava i obaviti pi-pi. Nevjerojatno, ali zalogajnice s ponudom "to go" (spize, kuhanog vina i kave) nemaju sve toalet za goste?! Takav kod nas ne bi dobio minimalne tehničke uvjete... Klasičnih kafića skoro da i nema.

Okej, ima vjerojatno javnih zahoda, ali treba ih potrefiti. Ulaz u wc plaća se i u Starbucksu (200 forinti), pa čak i na benzinskim crpkama - tamo je 100 forinti.

---

image
---

Starbucks, taj globalno jak brend kave i kafeterija posvuda je prisutan po Budimpešti sa svojim self-service sistemom, odličnim kavama i asketskim uređenjem interijera. No, činjenica da se u Starbucksima ne podržava pušenje okolnost su zbog koje bi rečeni brend u Lijepoj našoj vjerojatno, s oproštenjem, popušio.

E sad, pušenje je posebna priča. Ta je ovisnost očigledno puno prisutnija u zemljama bivše Jugoslavije negoli u bliskom susjedstvu, jer u Budimpešti je prava lutrija naći trafiku! Posvuda su, barem u ovo doba, božićne kućice, suveniri šuškaju, klopa miriše - od paprenih kobasica i toplih street-food pripravaka do najmaštovitijih cimet-rolica - bomboni vabe, kape, rukavice, znate već, doista ima svega - osim cigareta.

Jooooj, tražim trafiku vulgaris

Skoro sat vremena tražili smo trafiku vulgaris da bismo kupili nekoliko kutija cigareta, ali umjesto takve našli smo samo jedan specijalizirani tobacco-shop u fiksnom objektu, lijepo uređeno mjesto gdje se starijima od osamnaest prodaje i fino upakirani alkohol, lule i sličan instrumentarij.

---

image
Naša novinarka s prijateljicom u obilasku grada
---

Što se klope tiče, u centru grada možda se najisplativije najesti na kućicama u sklopu sajma, gdje su cijene korektne a ponuda izvrsna. No, tamo uglavnom nema grijalica kao po Zagrebu, nema ni famoznih zahoda (kako rekoh, nemojte se rugati, kome se još jede gusta mesna juha u kruhu uz pun mjehur?), to je baš zalogaj za brzu konzumaciju s nogu "i aj ća". S druge strane, središte Budimpešte toliko je multikulturalno - vrvi kineskim, turskim, indijskim, vijetnamskim, talijanskim i drugim svjetskim "kužinama" - da smo jedva našli pristojan restoran u kojemu možemo pojesti mađarski gulaš.

Kušali smo ga na nekoliko "pošta" - preporučujemo male gostionice u predgrađu, jeftinije su, toplije i "ukusnije" od centra - i možemo reći da gulaš nije onakav kakvim smo ga zamišljali. Svugdje je serviran s kuglom vrhnja (?!), začinjen je koprom, a baza mu je meso kokoši ili junetina s paprikom.

Blag je, kao za djecu, a očekivali smo "vatru"! Okej, možda je stvar ukusa, svakako gastroscenu treba dobro istražiti, ima potencijala...

---

image
Obavezno se provozajte, nije kao u Londonu, ali vrijedi svake forinte
---

Cijene su generalno nalik domaćima, hoteli su jeftiniji, ali znamenitosti se plaćaju poprilično. Recimo, petominutna vožnja Budapest eyeom (inačica London Eye-a) stoji 6000 forinti iliti 120 kuna; no, nikako nemojte propustiti to iskustvo, fora je!

Dnevna vožnja (sat vremena) Dunavom još je skuplja, ali pogled iz te riječne perspektive na oba dijela grada iskustvo je koja vrijedi investicije. Za ljetne mjesece ostavili smo varijantu večere na brodu, koja stoji oko 50 eura po osobi...

A kad smo kod love, pokušajte forinte nabaviti u startu jer će vam za svaku konverziju (moguća je) prilikom plaćanja posvuda "zatefteriti" najnepovoljniji kurs, k tomu vraćati isključivo forinte! Okej, ionako ćete ih trošiti, imate gdje!

E sad, moramo se posuti pepelom po glavi i priznati: nismo stigli ići u muzeje. No, vižitali smo Ribarsku utvrdu, tu drevnu riblju tržnicu smještenu na nekakvoj budimpeštanskoj inačici Gornjeg grada, koja izgleda kao fortica a nikad nije imala obrambenu svrhu. Tamo je unatoč susnježici bila sila turista željnih atraktivnih kadrova, mjesto je "izmišljeno" za fotkanje a pogled na Dunav vrijedi milijun dolara (uh, koliko bi to forinti bilo). Crkva svetog Mateja je u blizini kao i dvorac kraljevske obitelji, definitivno se vraćamo kad vrijeme bude ljepše, a dani dulji za vanjsko razgledavanje.

---

image
Sve je u znaku Božića
---

Super standard i vesela studentarija

Opći dojam glavnog grada Mađarske - osim kulture koja, čak i ovako "s nogu" obara s nogu - jest dobar životni standard građana, te puno razdragane studentarije.

Socijala je vidljiva u tragovima, samo na jednom mjestu uočili smo čovjeka koji spava na ulici, doslovce se ušuškao pod bijelom perinom uz neki izlog! Iz etičkih razloga nismo ga htjeli fotografirati...

Prosjaka ima malo, a nemate ni u jednom trenutku dojam da bi vas netko mogao izdžepariti. Nema ni velikog glamura; "highliter" u tom smislu je tek prekrasno okićena "Fashion Street Budapest" dionica, u kojoj uz glasovite marke ima i nekih cjenovno pristupačnih poput Benettona, Zara Home-a i čarobne ali sveprisutne ponude "čokoladarnice" Lindt.

Uglavnom je sve nekako lijepo, ugodno i - domaće. Kao u Zagrebu, koji zasigurno nema ništa lošiji Advent, čak i ove nevoljne godine! No, štos je malo se maknuti, je li.

---

image
---

U Budimpešti ima udomaćenih stranaca, i oni su najljubazniji, k tomu najbolje barataju engleskim. U državnoj službi karte za vožnju brodom prodali su nam beskrajno simpatični momci iz Jemena; nevjerojatno je da netko može toliko motivirano raditi za državnu firmu - možda imaju proviziju na promet?

Oduševili su se kad su čuli da dolazimo iz susjedne Hrvatske, a izuzetno je bila ljubazna i gospođa zrelijih godina zaposlena u skupoj, ali odlično opskrbljenoj suvenirnici preko puta Fisherman's Bastiona; njezin smo angažman honorirali izdašnom kupnjom, i nije nam žao iako smo vina tokajac mogli puno povoljnije kupiti u, recimo, marketima lanca "Penny" (to smo naknadno ustanovili).

---

image
---

Neugodno smo ostali iznenađeni hladnoćom (ženske) mlade radne snage na štandovima u centru kad su nam listom odgovarali "I don't know" na upit gdje možemo naći rustikalni restoran s tradicijskom mađarskom hranom. Možda ne smiju reklamirati konkurenciju, tko će ga znati...

Okej, nećemo biti prestrogi, radi se na temperaturi blizu nule, na nogama. Lako je nama zvizdit kad nas čeka sjedalica u toplom restoranu, negdje već - mada je cjelokupna naša ruta također bila, takoreći, "Budimpešta s nogu". Kratko ali nezaboravno! Da je barem malo bliža, eh...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nema ni Covid potvrda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Nema ni Covid potvrda 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-13 17:30:34 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => i snima Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-20 07:18:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-12-20 07:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 103 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354892.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354888.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354894.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354898.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354900.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354904.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354922.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354926.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354928.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354930.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354932.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354934.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354936.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354938.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20354940.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Prekrasni pogledi na grad na Dunavu","Za sve pogledati treba vam barem sedam dana","","Na\u0161a novinarka s prijateljicom u obilasku grada","","Sve je u znaku Bo\u017ei\u0107a","","","","","","Spiza je, naravno, vrhunska","Obavezno se provozajte, nije kao u Londonu, ali vrijedi svake forinte",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x864","hd_20354892_1920.jpg":"1920x1080","k_20354892_1280.jpg":"1280x1280","k_20354892_1024.jpg":"1024x1024","k_20354892_640.jpg":"640x640","k_20354892_480.jpg":"480x480","k_20354892_340.jpg":"340x340","k_20354892_220.jpg":"220x220","o_20354892_1280.jpg":"1280x576","o_20354892_1024.jpg":"1024x460","o_20354892_640.jpg":"640x288","o_20354892_480.jpg":"480x216","o_20354892_340.jpg":"340x153","o_20354892_220.jpg":"220x99","h_20354892_1280.jpg":"1280x854","h_20354892_1024.jpg":"1024x683","h_20354892_640.jpg":"640x427","h_20354892_480.jpg":"480x320","h_20354892_340.jpg":"340x227","h_20354892_220.jpg":"220x147","pp_20354892_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354892_1024.jpg":"805x1024","pp_20354892_640.jpg":"503x640","pp_20354892_480.jpg":"377x480","pp_20354892_340.jpg":"267x340","pp_20354892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1080x2400","hd_20354888_1920.jpg":"1920x1080","k_20354888_1280.jpg":"1280x1280","k_20354888_1024.jpg":"1024x1024","k_20354888_640.jpg":"640x640","k_20354888_480.jpg":"480x480","k_20354888_340.jpg":"340x340","k_20354888_220.jpg":"220x220","o_20354888_1280.jpg":"1280x2844","o_20354888_1024.jpg":"1024x2275","o_20354888_640.jpg":"640x1422","o_20354888_480.jpg":"480x1066","o_20354888_340.jpg":"340x755","o_20354888_220.jpg":"220x488","h_20354888_1280.jpg":"1280x854","h_20354888_1024.jpg":"1024x683","h_20354888_640.jpg":"640x427","h_20354888_480.jpg":"480x320","h_20354888_340.jpg":"340x227","h_20354888_220.jpg":"220x147","pp_20354888_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354888_1024.jpg":"805x1024","pp_20354888_640.jpg":"503x640","pp_20354888_480.jpg":"377x480","pp_20354888_340.jpg":"267x340","pp_20354888_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1440x1920","hd_20354894_1920.jpg":"1920x1080","k_20354894_1280.jpg":"1280x1280","k_20354894_1024.jpg":"1024x1024","k_20354894_640.jpg":"640x640","k_20354894_480.jpg":"480x480","k_20354894_340.jpg":"340x340","k_20354894_220.jpg":"220x220","o_20354894_1280.jpg":"1280x1706","o_20354894_1024.jpg":"1024x1365","o_20354894_640.jpg":"640x853","o_20354894_480.jpg":"480x640","o_20354894_340.jpg":"340x453","o_20354894_220.jpg":"220x293","h_20354894_1280.jpg":"1280x854","h_20354894_1024.jpg":"1024x683","h_20354894_640.jpg":"640x427","h_20354894_480.jpg":"480x320","h_20354894_340.jpg":"340x227","h_20354894_220.jpg":"220x147","pp_20354894_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354894_1024.jpg":"805x1024","pp_20354894_640.jpg":"503x640","pp_20354894_480.jpg":"377x480","pp_20354894_340.jpg":"267x340","pp_20354894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20354898_1920.jpg":"1920x1080","k_20354898_1280.jpg":"1280x1280","k_20354898_1024.jpg":"1024x1024","k_20354898_640.jpg":"640x640","k_20354898_480.jpg":"480x480","k_20354898_340.jpg":"340x340","k_20354898_220.jpg":"220x220","o_20354898_1280.jpg":"1280x1706","o_20354898_1024.jpg":"1024x1365","o_20354898_640.jpg":"640x853","o_20354898_480.jpg":"480x640","o_20354898_340.jpg":"340x453","o_20354898_220.jpg":"220x293","h_20354898_1280.jpg":"1280x854","h_20354898_1024.jpg":"1024x683","h_20354898_640.jpg":"640x427","h_20354898_480.jpg":"480x320","h_20354898_340.jpg":"340x227","h_20354898_220.jpg":"220x147","pp_20354898_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354898_1024.jpg":"805x1024","pp_20354898_640.jpg":"503x640","pp_20354898_480.jpg":"377x480","pp_20354898_340.jpg":"267x340","pp_20354898_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1440x1492","hd_20354900_1920.jpg":"1920x1080","k_20354900_1280.jpg":"1280x1280","k_20354900_1024.jpg":"1024x1024","k_20354900_640.jpg":"640x640","k_20354900_480.jpg":"480x480","k_20354900_340.jpg":"340x340","k_20354900_220.jpg":"220x220","o_20354900_1280.jpg":"1280x1326","o_20354900_1024.jpg":"1024x1060","o_20354900_640.jpg":"640x663","o_20354900_480.jpg":"480x497","o_20354900_340.jpg":"340x352","o_20354900_220.jpg":"220x227","h_20354900_1280.jpg":"1280x854","h_20354900_1024.jpg":"1024x683","h_20354900_640.jpg":"640x427","h_20354900_480.jpg":"480x320","h_20354900_340.jpg":"340x227","h_20354900_220.jpg":"220x147","pp_20354900_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354900_1024.jpg":"805x1024","pp_20354900_640.jpg":"503x640","pp_20354900_480.jpg":"377x480","pp_20354900_340.jpg":"267x340","pp_20354900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20354904_1920.jpg":"1920x1080","k_20354904_1280.jpg":"1280x1280","k_20354904_1024.jpg":"1024x1024","k_20354904_640.jpg":"640x640","k_20354904_480.jpg":"480x480","k_20354904_340.jpg":"340x340","k_20354904_220.jpg":"220x220","o_20354904_1280.jpg":"1280x1706","o_20354904_1024.jpg":"1024x1365","o_20354904_640.jpg":"640x853","o_20354904_480.jpg":"480x640","o_20354904_340.jpg":"340x453","o_20354904_220.jpg":"220x293","h_20354904_1280.jpg":"1280x854","h_20354904_1024.jpg":"1024x683","h_20354904_640.jpg":"640x427","h_20354904_480.jpg":"480x320","h_20354904_340.jpg":"340x227","h_20354904_220.jpg":"220x147","pp_20354904_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354904_1024.jpg":"805x1024","pp_20354904_640.jpg":"503x640","pp_20354904_480.jpg":"377x480","pp_20354904_340.jpg":"267x340","pp_20354904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2099","hd_20354922_1920.jpg":"1920x1080","k_20354922_1280.jpg":"1280x1280","k_20354922_1024.jpg":"1024x1024","k_20354922_640.jpg":"640x640","k_20354922_480.jpg":"480x480","k_20354922_340.jpg":"340x340","k_20354922_220.jpg":"220x220","o_20354922_1280.jpg":"1280x1399","o_20354922_1024.jpg":"1024x1119","o_20354922_640.jpg":"640x699","o_20354922_480.jpg":"480x524","o_20354922_340.jpg":"340x371","o_20354922_220.jpg":"220x240","h_20354922_1280.jpg":"1280x854","h_20354922_1024.jpg":"1024x683","h_20354922_640.jpg":"640x427","h_20354922_480.jpg":"480x320","h_20354922_340.jpg":"340x227","h_20354922_220.jpg":"220x147","pp_20354922_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354922_1024.jpg":"805x1024","pp_20354922_640.jpg":"503x640","pp_20354922_480.jpg":"377x480","pp_20354922_340.jpg":"267x340","pp_20354922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20354926_1920.jpg":"1920x1080","k_20354926_1280.jpg":"1280x1280","k_20354926_1024.jpg":"1024x1024","k_20354926_640.jpg":"640x640","k_20354926_480.jpg":"480x480","k_20354926_340.jpg":"340x340","k_20354926_220.jpg":"220x220","o_20354926_1280.jpg":"1280x1706","o_20354926_1024.jpg":"1024x1365","o_20354926_640.jpg":"640x853","o_20354926_480.jpg":"480x640","o_20354926_340.jpg":"340x453","o_20354926_220.jpg":"220x293","h_20354926_1280.jpg":"1280x854","h_20354926_1024.jpg":"1024x683","h_20354926_640.jpg":"640x427","h_20354926_480.jpg":"480x320","h_20354926_340.jpg":"340x227","h_20354926_220.jpg":"220x147","pp_20354926_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354926_1024.jpg":"805x1024","pp_20354926_640.jpg":"503x640","pp_20354926_480.jpg":"377x480","pp_20354926_340.jpg":"267x340","pp_20354926_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20354928_1920.jpg":"1920x1080","k_20354928_1280.jpg":"1280x1280","k_20354928_1024.jpg":"1024x1024","k_20354928_640.jpg":"640x640","k_20354928_480.jpg":"480x480","k_20354928_340.jpg":"340x340","k_20354928_220.jpg":"220x220","o_20354928_1280.jpg":"1280x960","o_20354928_1024.jpg":"1024x768","o_20354928_640.jpg":"640x480","o_20354928_480.jpg":"480x360","o_20354928_340.jpg":"340x255","o_20354928_220.jpg":"220x165","h_20354928_1280.jpg":"1280x854","h_20354928_1024.jpg":"1024x683","h_20354928_640.jpg":"640x427","h_20354928_480.jpg":"480x320","h_20354928_340.jpg":"340x227","h_20354928_220.jpg":"220x147","pp_20354928_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354928_1024.jpg":"805x1024","pp_20354928_640.jpg":"503x640","pp_20354928_480.jpg":"377x480","pp_20354928_340.jpg":"267x340","pp_20354928_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20354930_1920.jpg":"1920x1080","k_20354930_1280.jpg":"1280x1280","k_20354930_1024.jpg":"1024x1024","k_20354930_640.jpg":"640x640","k_20354930_480.jpg":"480x480","k_20354930_340.jpg":"340x340","k_20354930_220.jpg":"220x220","o_20354930_1280.jpg":"1280x1706","o_20354930_1024.jpg":"1024x1365","o_20354930_640.jpg":"640x853","o_20354930_480.jpg":"480x640","o_20354930_340.jpg":"340x453","o_20354930_220.jpg":"220x293","h_20354930_1280.jpg":"1280x854","h_20354930_1024.jpg":"1024x683","h_20354930_640.jpg":"640x427","h_20354930_480.jpg":"480x320","h_20354930_340.jpg":"340x227","h_20354930_220.jpg":"220x147","pp_20354930_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354930_1024.jpg":"805x1024","pp_20354930_640.jpg":"503x640","pp_20354930_480.jpg":"377x480","pp_20354930_340.jpg":"267x340","pp_20354930_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20354932_1920.jpg":"1920x1080","k_20354932_1280.jpg":"1280x1280","k_20354932_1024.jpg":"1024x1024","k_20354932_640.jpg":"640x640","k_20354932_480.jpg":"480x480","k_20354932_340.jpg":"340x340","k_20354932_220.jpg":"220x220","o_20354932_1280.jpg":"1280x960","o_20354932_1024.jpg":"1024x768","o_20354932_640.jpg":"640x480","o_20354932_480.jpg":"480x360","o_20354932_340.jpg":"340x255","o_20354932_220.jpg":"220x165","h_20354932_1280.jpg":"1280x854","h_20354932_1024.jpg":"1024x683","h_20354932_640.jpg":"640x427","h_20354932_480.jpg":"480x320","h_20354932_340.jpg":"340x227","h_20354932_220.jpg":"220x147","pp_20354932_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354932_1024.jpg":"805x1024","pp_20354932_640.jpg":"503x640","pp_20354932_480.jpg":"377x480","pp_20354932_340.jpg":"267x340","pp_20354932_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20354934_1920.jpg":"1920x1080","k_20354934_1280.jpg":"1280x1280","k_20354934_1024.jpg":"1024x1024","k_20354934_640.jpg":"640x640","k_20354934_480.jpg":"480x480","k_20354934_340.jpg":"340x340","k_20354934_220.jpg":"220x220","o_20354934_1280.jpg":"1280x1706","o_20354934_1024.jpg":"1024x1365","o_20354934_640.jpg":"640x853","o_20354934_480.jpg":"480x640","o_20354934_340.jpg":"340x453","o_20354934_220.jpg":"220x293","h_20354934_1280.jpg":"1280x854","h_20354934_1024.jpg":"1024x683","h_20354934_640.jpg":"640x427","h_20354934_480.jpg":"480x320","h_20354934_340.jpg":"340x227","h_20354934_220.jpg":"220x147","pp_20354934_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354934_1024.jpg":"805x1024","pp_20354934_640.jpg":"503x640","pp_20354934_480.jpg":"377x480","pp_20354934_340.jpg":"267x340","pp_20354934_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1894","hd_20354936_1920.jpg":"1920x1080","k_20354936_1280.jpg":"1280x1280","k_20354936_1024.jpg":"1024x1024","k_20354936_640.jpg":"640x640","k_20354936_480.jpg":"480x480","k_20354936_340.jpg":"340x340","k_20354936_220.jpg":"220x220","o_20354936_1280.jpg":"1280x1262","o_20354936_1024.jpg":"1024x1010","o_20354936_640.jpg":"640x631","o_20354936_480.jpg":"480x473","o_20354936_340.jpg":"340x335","o_20354936_220.jpg":"220x217","h_20354936_1280.jpg":"1280x854","h_20354936_1024.jpg":"1024x683","h_20354936_640.jpg":"640x427","h_20354936_480.jpg":"480x320","h_20354936_340.jpg":"340x227","h_20354936_220.jpg":"220x147","pp_20354936_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354936_1024.jpg":"805x1024","pp_20354936_640.jpg":"503x640","pp_20354936_480.jpg":"377x480","pp_20354936_340.jpg":"267x340","pp_20354936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20354938_1920.jpg":"1920x1080","k_20354938_1280.jpg":"1280x1280","k_20354938_1024.jpg":"1024x1024","k_20354938_640.jpg":"640x640","k_20354938_480.jpg":"480x480","k_20354938_340.jpg":"340x340","k_20354938_220.jpg":"220x220","o_20354938_1280.jpg":"1280x1706","o_20354938_1024.jpg":"1024x1365","o_20354938_640.jpg":"640x853","o_20354938_480.jpg":"480x640","o_20354938_340.jpg":"340x453","o_20354938_220.jpg":"220x293","h_20354938_1280.jpg":"1280x854","h_20354938_1024.jpg":"1024x683","h_20354938_640.jpg":"640x427","h_20354938_480.jpg":"480x320","h_20354938_340.jpg":"340x227","h_20354938_220.jpg":"220x147","pp_20354938_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354938_1024.jpg":"805x1024","pp_20354938_640.jpg":"503x640","pp_20354938_480.jpg":"377x480","pp_20354938_340.jpg":"267x340","pp_20354938_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20354940_1920.jpg":"1920x1080","k_20354940_1280.jpg":"1280x1280","k_20354940_1024.jpg":"1024x1024","k_20354940_640.jpg":"640x640","k_20354940_480.jpg":"480x480","k_20354940_340.jpg":"340x340","k_20354940_220.jpg":"220x220","o_20354940_1280.jpg":"1280x1706","o_20354940_1024.jpg":"1024x1365","o_20354940_640.jpg":"640x853","o_20354940_480.jpg":"480x640","o_20354940_340.jpg":"340x453","o_20354940_220.jpg":"220x293","h_20354940_1280.jpg":"1280x854","h_20354940_1024.jpg":"1024x683","h_20354940_640.jpg":"640x427","h_20354940_480.jpg":"480x320","h_20354940_340.jpg":"340x227","h_20354940_220.jpg":"220x147","pp_20354940_1280.jpg":"1006x1280","pp_20354940_1024.jpg":"805x1024","pp_20354940_640.jpg":"503x640","pp_20354940_480.jpg":"377x480","pp_20354940_340.jpg":"267x340","pp_20354940_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7849357 Threads: 3 Questions: 1642975662 Slow queries: 4885007 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111571126 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/nasa-je-novinarka-pjeske-i-gastronomski-kusala-budimpestu-evo-sto-otkriva-o-njihovom-cuvenom-gulasu-zalogajnice-nemaju-wc-a-i-naci-trafiku-nemoguca-je-misija-1152659 [printLink] => /mozaik/panorama/nasa-je-novinarka-pjeske-i-gastronomski-kusala-budimpestu-evo-sto-otkriva-o-njihovom-cuvenom-gulasu-zalogajnice-nemaju-wc-a-i-naci-trafiku-nemoguca-je-misija-1152659?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 183711 [name] => budimpešta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => budimpesta [link] => /tag/budimpesta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423953 [name] => Mađarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => madarska [link] => /tag/madarska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 507625 [name] => putopis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putopis [link] => /tag/putopis ) [4] => stdClass Object ( [id] => 361054 [name] => Advent [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => advent [link] => /tag/advent ) [5] => stdClass Object ( [id] => 660441 [name] => gastro ponuda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-20 08:19:39 [main_article_id] => 0 [alias] => gastro-ponuda [link] => /tag/gastro-ponuda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nema ni Covid potvrda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naša je novinarka pješke i gastronomski ‘kušala‘ Budimpeštu, evo što otkriva o njihovom čuvenom gulašu! Zalogajnice nemaju wc, a i naći trafiku nemoguća je misija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354892.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354892.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354888.jpg [title] => Prekrasni pogledi na grad na Dunavu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354894.jpg [title] => Za sve pogledati treba vam barem sedam dana ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354898.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354900.jpg [title] => Naša novinarka s prijateljicom u obilasku grada ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354904.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354922.jpg [title] => Sve je u znaku Božića ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354926.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354928.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354930.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354932.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354934.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354936.jpg [title] => Spiza je, naravno, vrhunska ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354938.jpg [title] => Obavezno se provozajte, nije kao u Londonu, ali vrijedi svake forinte ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20354940.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Živimo "u vrijeme otkazanih letova", putovanje ne možemo planirati u "first minute" varijanti, COVID nam je nametnuo isključivo "last minute" opciju; tako je i naše društvance umjesto čuvenog Adventa u Beču zbog lockdowna u Austriji (koji je zemlju bacio u zimski san) promijenilo rutu prema - Mađarskoj.

Našoj susjedi, za koju smo čuli da širom otvara vrata čak i necijepljenima, a znate već da se u svakoj ekipi nađe netko tko to nije stigao/htio obaviti.

Konkretno, u našoj se ekipici obreo prvoborac friško cijepljen prvom dozom Pfizera, što bi mu ograničilo kretanje čak i na mnogim mjestima u Hrvatskoj; no u Mađarskoj to nije bio problem. Na sreću, ograničenu COVID potvrdu mogao je dobiti točno na dan povratka u Hrvatsku, što mu je prištedjelo trošak i gnjavažu testiranja, odnosno desetodnevne izolacije po aktualnim hrvatskim propisima za povratnike iz inozemstva.

U Mađarskoj hoteli ne inzistiraju čak ni na nošenju maski (jedino smo u trgovačkom centru Mammut upozoreni da je stavimo), a kamoli bilo kakvoj potvrdi o cijepljenju, preboljenju ili negativnom statusu na virus. I jeftiniji su od većine hotela u Hrvatskoj!

---

image
Za sve pogledati treba vam barem sedam dana
---

Povoljno i dobro

Govorimo o lepezi ponude u Budimpešti; konkretno, pronašli smo lijepi mali hotel na šest kilometara udaljenosti od središta mađarske prijestolnice, i taj je moderno uređen, novi hotel sa vrlo dobrim wellnessom i odličnim doručkom bio skoro dvostruko povoljniji od, primjerice, nekih hrvatskih smještajnih objekata još uvijek socrealističnog štiha! K tomu, u budimpeštanskim hotelima ne morate rezervirati termin za wellness (kao mjeru protiv COVID-a kod nas), ne treba niti nadoplatiti saunu, samo solarij se plaća dodatno. Uz to, sve nas je na samom dolasku dočekala čaša vina dobrodošlice. Fino od domaćina!

Budimpešta goste dočekuje širom otvorenih ruku; zlobnici bi rekli, i nudi sve sojeve. No, unatoč tomu turista nema previše čak ni na brodovima koji voze Dunavom, a kao mali fenomen izdvajamo činjenicu da je među fureštima u "Mađi" najmanje - Azijata! Možda im sad "nije stađun", od stranih jezika najviše su se čuli talijanski i ruski.

Bilo kako bilo, nismo se žalili zbog toga, oduševili su nas podjednako i Budim i Pešta, jedan na brdima, drugi u nizini, dragulji koje Dunav spaja a ne razdvaja. Brojni mostovi spomenici su za sebe, nažalost onaj lančani dijeli sudbinu trogirskog mosta - rekonstruira se, nije nam se posrećio prolaz.

---

image
---

Budimpešta je jedan od europskih gradova koji nema previše stanovnika (tek nešto više od Zagreba), i nije prevelika površinom; ipak, toliko vrvi ljepotama da bi vas kratkotrajni posjet (kao naš) mogao samo "nadražiti" i namamiti na ponovni dolazak - koji već planiramo!

No, boravak u Budimpešti ima svojih, uvjetno rečeno, nedostataka. Grad nije, naime, "dizajniran" za pušače - i one slabijeg mjehura (watch me).

Obilazak božićnog sajma preko puta katedrale (jedno od rijetkih mjesta gdje na ulazu traže potvrdu o cijepljenju) u tom je smislu popriličan hazard: nema onih grdih kemijskih wc-a, ali nema ni kafića gdje se može brzinski popiti kava i obaviti pi-pi. Nevjerojatno, ali zalogajnice s ponudom "to go" (spize, kuhanog vina i kave) nemaju sve toalet za goste?! Takav kod nas ne bi dobio minimalne tehničke uvjete... Klasičnih kafića skoro da i nema.

Okej, ima vjerojatno javnih zahoda, ali treba ih potrefiti. Ulaz u wc plaća se i u Starbucksu (200 forinti), pa čak i na benzinskim crpkama - tamo je 100 forinti.

---

image
---

Starbucks, taj globalno jak brend kave i kafeterija posvuda je prisutan po Budimpešti sa svojim self-service sistemom, odličnim kavama i asketskim uređenjem interijera. No, činjenica da se u Starbucksima ne podržava pušenje okolnost su zbog koje bi rečeni brend u Lijepoj našoj vjerojatno, s oproštenjem, popušio.

E sad, pušenje je posebna priča. Ta je ovisnost očigledno puno prisutnija u zemljama bivše Jugoslavije negoli u bliskom susjedstvu, jer u Budimpešti je prava lutrija naći trafiku! Posvuda su, barem u ovo doba, božićne kućice, suveniri šuškaju, klopa miriše - od paprenih kobasica i toplih street-food pripravaka do najmaštovitijih cimet-rolica - bomboni vabe, kape, rukavice, znate već, doista ima svega - osim cigareta.

Jooooj, tražim trafiku vulgaris

Skoro sat vremena tražili smo trafiku vulgaris da bismo kupili nekoliko kutija cigareta, ali umjesto takve našli smo samo jedan specijalizirani tobacco-shop u fiksnom objektu, lijepo uređeno mjesto gdje se starijima od osamnaest prodaje i fino upakirani alkohol, lule i sličan instrumentarij.

---

image
Naša novinarka s prijateljicom u obilasku grada
---

Što se klope tiče, u centru grada možda se najisplativije najesti na kućicama u sklopu sajma, gdje su cijene korektne a ponuda izvrsna. No, tamo uglavnom nema grijalica kao po Zagrebu, nema ni famoznih zahoda (kako rekoh, nemojte se rugati, kome se još jede gusta mesna juha u kruhu uz pun mjehur?), to je baš zalogaj za brzu konzumaciju s nogu "i aj ća". S druge strane, središte Budimpešte toliko je multikulturalno - vrvi kineskim, turskim, indijskim, vijetnamskim, talijanskim i drugim svjetskim "kužinama" - da smo jedva našli pristojan restoran u kojemu možemo pojesti mađarski gulaš.

Kušali smo ga na nekoliko "pošta" - preporučujemo male gostionice u predgrađu, jeftinije su, toplije i "ukusnije" od centra - i možemo reći da gulaš nije onakav kakvim smo ga zamišljali. Svugdje je serviran s kuglom vrhnja (?!), začinjen je koprom, a baza mu je meso kokoši ili junetina s paprikom.

Blag je, kao za djecu, a očekivali smo "vatru"! Okej, možda je stvar ukusa, svakako gastroscenu treba dobro istražiti, ima potencijala...

---

image
Obavezno se provozajte, nije kao u Londonu, ali vrijedi svake forinte
---

Cijene su generalno nalik domaćima, hoteli su jeftiniji, ali znamenitosti se plaćaju poprilično. Recimo, petominutna vožnja Budapest eyeom (inačica London Eye-a) stoji 6000 forinti iliti 120 kuna; no, nikako nemojte propustiti to iskustvo, fora je!

Dnevna vožnja (sat vremena) Dunavom još je skuplja, ali pogled iz te riječne perspektive na oba dijela grada iskustvo je koja vrijedi investicije. Za ljetne mjesece ostavili smo varijantu večere na brodu, koja stoji oko 50 eura po osobi...

A kad smo kod love, pokušajte forinte nabaviti u startu jer će vam za svaku konverziju (moguća je) prilikom plaćanja posvuda "zatefteriti" najnepovoljniji kurs, k tomu vraćati isključivo forinte! Okej, ionako ćete ih trošiti, imate gdje!

E sad, moramo se posuti pepelom po glavi i priznati: nismo stigli ići u muzeje. No, vižitali smo Ribarsku utvrdu, tu drevnu riblju tržnicu smještenu na nekakvoj budimpeštanskoj inačici Gornjeg grada, koja izgleda kao fortica a nikad nije imala obrambenu svrhu. Tamo je unatoč susnježici bila sila turista željnih atraktivnih kadrova, mjesto je "izmišljeno" za fotkanje a pogled na Dunav vrijedi milijun dolara (uh, koliko bi to forinti bilo). Crkva svetog Mateja je u blizini kao i dvorac kraljevske obitelji, definitivno se vraćamo kad vrijeme bude ljepše, a dani dulji za vanjsko razgledavanje.

---

image
Sve je u znaku Božića
---

Super standard i vesela studentarija

Opći dojam glavnog grada Mađarske - osim kulture koja, čak i ovako "s nogu" obara s nogu - jest dobar životni standard građana, te puno razdragane studentarije.

Socijala je vidljiva u tragovima, samo na jednom mjestu uočili smo čovjeka koji spava na ulici, doslovce se ušuškao pod bijelom perinom uz neki izlog! Iz etičkih razloga nismo ga htjeli fotografirati...

Prosjaka ima malo, a nemate ni u jednom trenutku dojam da bi vas netko mogao izdžepariti. Nema ni velikog glamura; "highliter" u tom smislu je tek prekrasno okićena "Fashion Street Budapest" dionica, u kojoj uz glasovite marke ima i nekih cjenovno pristupačnih poput Benettona, Zara Home-a i čarobne ali sveprisutne ponude "čokoladarnice" Lindt.

Uglavnom je sve nekako lijepo, ugodno i - domaće. Kao u Zagrebu, koji zasigurno nema ništa lošiji Advent, čak i ove nevoljne godine! No, štos je malo se maknuti, je li.

---

image
---

U Budimpešti ima udomaćenih stranaca, i oni su najljubazniji, k tomu najbolje barataju engleskim. U državnoj službi karte za vožnju brodom prodali su nam beskrajno simpatični momci iz Jemena; nevjerojatno je da netko može toliko motivirano raditi za državnu firmu - možda imaju proviziju na promet?

Oduševili su se kad su čuli da dolazimo iz susjedne Hrvatske, a izuzetno je bila ljubazna i gospođa zrelijih godina zaposlena u skupoj, ali odlično opskrbljenoj suvenirnici preko puta Fisherman's Bastiona; njezin smo angažman honorirali izdašnom kupnjom, i nije nam žao iako smo vina tokajac mogli puno povoljnije kupiti u, recimo, marketima lanca "Penny" (to smo naknadno ustanovili).

---

image
---

Neugodno smo ostali iznenađeni hladnoćom (ženske) mlade radne snage na štandovima u centru kad su nam listom odgovarali "I don't know" na upit gdje možemo naći rustikalni restoran s tradicijskom mađarskom hranom. Možda ne smiju reklamirati konkurenciju, tko će ga znati...

Okej, nećemo biti prestrogi, radi se na temperaturi blizu nule, na nogama. Lako je nama zvizdit kad nas čeka sjedalica u toplom restoranu, negdje već - mada je cjelokupna naša ruta također bila, takoreći, "Budimpešta s nogu". Kratko ali nezaboravno! Da je barem malo bliža, eh...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Prekrasni pogledi na grad na Dunavu

Za sve pogledati treba vam barem sedam dana


Naša novinarka s prijateljicom u obilasku grada


Sve je u znaku Božića






Spiza je, naravno, vrhunska

Obavezno se provozajte, nije kao u Londonu, ali vrijedi svake forinte

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/nasa-je-novinarka-pjeske-i-gastronomski-kusala-budimpestu-evo-sto-otkriva-o-njihovom-cuvenom-gulasu-zalogajnice-nemaju-wc-a-i-naci-trafiku-nemoguca-je-misija-1152659 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=86dc1b8a0f45be7c1d7db114ee94016fe99dfc97 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1a+je+novinarka+pje%C5%A1ke+i+gastronomski+%E2%80%98ku%C5%A1ala%E2%80%98+Budimpe%C5%A1tu%2C+evo+%C5%A1to+otkriva+o+njihovom+%C4%8Duvenom+gula%C5%A1u%21+Zalogajnice+nemaju+wc%2C+a+i+na%C4%87i+trafiku+nemogu%C4%87a+je+misija+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnasa-je-novinarka-pjeske-i-gastronomski-kusala-budimpestu-evo-sto-otkriva-o-njihovom-cuvenom-gulasu-zalogajnice-nemaju-wc-a-i-naci-trafiku-nemoguca-je-misija-1152659 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnasa-je-novinarka-pjeske-i-gastronomski-kusala-budimpestu-evo-sto-otkriva-o-njihovom-cuvenom-gulasu-zalogajnice-nemaju-wc-a-i-naci-trafiku-nemoguca-je-misija-1152659 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nema ni Covid potvrda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaNema ni Covid potvrda

Naša je novinarka pješke i gastronomski ‘kušala‘ Budimpeštu, evo što otkriva o njihovom čuvenom gulašu! Zalogajnice nemaju wc, a i naći trafiku nemoguća je misija

Piše i snima Lenka Gospodnetić
20. prosinca 2021. - 08:18

Živimo "u vrijeme otkazanih letova", putovanje ne možemo planirati u "first minute" varijanti, COVID nam je nametnuo isključivo "last minute" opciju; tako je i naše društvance umjesto čuvenog Adventa u Beču zbog lockdowna u Austriji (koji je zemlju bacio u zimski san) promijenilo rutu prema - Mađarskoj.

Našoj susjedi, za koju smo čuli da širom otvara vrata čak i necijepljenima, a znate već da se u svakoj ekipi nađe netko tko to nije stigao/htio obaviti.

Konkretno, u našoj se ekipici obreo prvoborac friško cijepljen prvom dozom Pfizera, što bi mu ograničilo kretanje čak i na mnogim mjestima u Hrvatskoj; no u Mađarskoj to nije bio problem. Na sreću, ograničenu COVID potvrdu mogao je dobiti točno na dan povratka u Hrvatsku, što mu je prištedjelo trošak i gnjavažu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:13