StoryEditor
PanoramaDobro je izdresiran

Došao je kraj mukama Imoćana s jatima galebova: od sada jastreb Zulu bdije nad Modrim jezerom

Piše Tekst i snimke Braco Ćosić
19. svibnja 2021. - 13:56

Zaštićeni imotski spomenik prirode Modro jezero ubrzo će svojim budnim očima, ali i autoritetom čuvati i braniti dresirani jastrebovi i sokolovi.

Već nekoliko godina Imoćani, ali i brojni ljubitelji Modrog jezera, muku muče s pravom najezdom morskih galebova. Nikada do prije desetak godina ti morski predatori nisu doletjeli preko Biokova do plave vode jezera. No, te ptice idu kuda ide i smeće i hranjivi otpad. Tako su se s mora, preko Biokova, spustile u Imotsko polje.

U Boljavi kod Runovića, uz granicu sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, tvrde lovci, od ožujka sve do kraja kolovoza ima ih u velikim broju. Obilaze nelegalna odlagališta, a za predah slete u Modro jezeru.

Galebovi su sve potamanili

image
Braco Ćosić

Posljednjih nekoliko godina promijenili su prirodnu ravnotežu jezera. Potamanili su žabe, zmije bjelouške, ptičja jaja, male ptice. Onečiste izmetom bistru i čistu vodu...

Nenaviknuti na njih, Imoćani su ih počeli tjerati vikom, petardama, a bilo je pokušaja čak i topovskim udarima. No, bez rezultata. Ptice se kratkotrajno uznemire, naprave krug nad vodom i onda opet po starome. O nekom ekstremnijem načinu eliminacije poput trovanja ili pucanja na galebove nije bilo ni govora. Uostalom, to je zakonom zaštićena ptica. Prošle i pretprošle godine zbog njih je čak bila upitna i sezona kupanja.

I onda se u Gradu Imotskom i Javnoj ustanovi "More i krš", koja gospodari jezerom, dosjetiše pokušati prirodnim putem potjerati ptičurine. Odlučiše se za korištenje dresiranih sokolova i jastrebova.

- Jedini način za tjeranje galebova jest upravo dežurstvo nad jezerom dresiranih sokolova ili jastrebova. Stoga je i ideja Javne ustanove "More i krš" i Grada Imotskog hvale vrijedna - tvrdi Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra u Šibeniku.

Naime, članovi toga centra boravili su u Imotskom te s jednim jedinim dresiranim jastrebom predstavili način na koji se rastjeruju galebovi. Dreser je jastreba imenom Zulu držao na ruci, potom ga doveo do same vidilice Modroga jezera. Dolje u dubini od nekih par stotina metara na vodi jezera bilo je veliko jato galebova. Zulu je naređeno da samo zaleprša krilima i napravi mali krug nad jezerom. To je bez pogovora učinio. U istom trenutku kada je Zulu zalepršao krilima, podigao se samo pet-šest metara u visinu, među galebovima je nastala prava panika. U treptaju krila napustili su jezero.

image
Braco Ćosić

Sokolovi će biti i turistička atrakcija

- To je to - veli Emilio Menđušić - ovdje je potrebno par ovakvih dresiranih ptica koje će svojim dreserom dežurati. Teško je brzo se riješiti galebova, no u jezeru ih neće biti dok god su jastreb ili sokol tu. Zato treba obaviti obuku dva dresera, na što je naš centar spreman, nabaviti nekoliko ptica, raditi s njima i ono najvažnije, brinuti se o njima, osigurati im adekvatno stanište. Jednostavno u Imotskom stvoriti konkretnu sinergiju ovih plemenitih ptica, čovjeka i prirode, jer se ptice moraju dobro naviknuti na samo okružje svog novog staništa - veli stručnjak Menđušić.

- Mi ćemo ići skupa u projekt s Gradom Imotskim, financirat ćemo i obuku i radna mjesta dresera, kupnju ptica i izgradnju staništa. Sve ćemo to financirati od prodanih ulaznica za obilazak jezera. Znači, već sljedeće godine Modro jezero imati će zračnu zaštitu od galebova - veli Domagoj Lažeta, ravnatelj JU "More i krš".

- Imat ćemo ubrzo sokolove i jastrebove, a to je u jednu ruku, osim zaštite jezera od galebova, i posebna turistička atrakcija koju ćemo iskoristiti - veli nam Ivan Budalić iz Grada Imotskog.

A da je ova prirodna metoda borbe protiv galebova itekako dobra, vidjeli smo malo kasnije. Zulu je nakon nekog vremena u dva navrata s vidilice zamahnuo krilima i galebovi su se razbježali. Što je sigurno - sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 11:14