StoryEditorOCM
Panoramasve krešilo

Cijene piva sve šokirale: ‘Ko ‘oće popit koju kriglu više - dobro će trebat odriješit kesu na Oktoberfestu!

Piše Vijesti sd
4. srpnja 2024. - 11:00

Na nadolazećem Oktoberfestu pivo će poskupjeti u prosjeku za 3,9 posto, a prvi put će poznata litrena krigla prijeći granicu od 15 eura, objavile su u srijedu münchenske vlasti, prenosi Njemačka novinska agencija DPA.

Naime, na festivalu u bavarskoj prijestolnici krigla će stajati od 13,60 do 15,30 eura.

Raspon je prošle godine bio 12,60 do 14,90 eura.

Kao organizator Oktoberfesta, grad provjerava je li ponuđena cijena razumna. Pritom planirani cjenik uspoređuju s onim koji redovito stoji ispred velikih ugostiteljskih objekata u Münchenu, piše Fenix magazin.

U gradu sada velika krigla vrhunskog piva stoji između 7,70 i 12,80 eura. Cijena piva na Oktoberfestu je pak opterećena dodatnim troškovima pa je razlika neizbježna.

image

 

 

Frank Leonhardt/Dpa Picture-alliance Via Afp

Festivalsko pivo je posebno pripremljeno i nešto jače od standardnog piva. Osim toga, ugostitelji plaćaju najam prostora na poznatoj Münchenskoj livadi, šatore i živu glazbu.

Inače, pivo će na festivalu koštati otprilike dvostruko više nego prije 20 godina. Tada je pola litre koštalo 6,70 – 7,10 eura.

Poskupit će i bezalkoholna pića: litra vode poskupjet će s 10 na 10,5 eura, domaća mješavina Coca-Cole i Fante s 11,65 na 12,23, a limunada s 11,17 na 11,67 eura.

image

 

 

/Shutterstock

Barem će oni koji ne žele plaćati vodu moći piti iz dvostrukog broja slavina – njih 10, navodi Fenix.

Pripreme za Oktoberfest, koji traje od 21. rujna do 6. u mjesecu po kojem je i dobio ime, počele su prvog radnog dana srpnja, u ponedjeljak. Radnici već postavljaju velike šatore pod kojima će tisuće gostiju uz njemačke hitove mahati zapjenjenim kriglama i skakati s klupa na stolove.

Zahvaljujući fantastičnom vremenu, prošlogodišnji Oktoberfest imao je najbolju posjećenost u desetljećima sa 7,2 milijuna gostiju. U ta dva tjedna gosti su popili, a neki od njih sigurno i prolili, oko 6,5 milijuna litara piva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 11:00