StoryEditorOCM
Panoramajeftino putovanje

Britanka se pohvalila: ‘Provela sam godišnji odmor za 120 €! Put, hrana, piće, smještaj...‘ Bila je u našem susjedstvu

Piše mozaik sd
2. srpnja 2024. - 10:39

Chelsea se predstavlja kao stručnjakinja za putovanja, a u svojoj novoj avanturi otišla je na odmor u inozemstvo za samo 100 funti - u Albaniju.

Chelsea Dickenson (34) živi u Londonu, a postavila si je izazov provesti odmor u inozemstvu za ukupno 100 funti, što je 118 eura.

"Sto funti je trebalo pokriti dolazak u zračnu luku i od nje, s obje strane, kao i hranu, piće, aktivnosti i smještaj", objašnjeno je u "pravilima".

"Tražila sam odredište na kojem bi to moglo funkcionirati. Nakon što sam uočila letove za Tiranu za 9,99 funti u jednom smjeru, znala sam da ako uspijem pronaći negdje pristupačno mjesto za boravak, mogli bismo imati pobjednika. Albanija se počela pojavljivati ​​u medijima i na društvenim mrežama u posljednjih nekoliko godina rezervirala sam očekujući povoljan grad, ali nisam znala puno više od toga", rekla je Chelsea za Daily Mail, prenosi Nova.rs.

Prvi dan

Na početku svog putovanja Chelsea je otišla autobusom do svoje lokalne autobusne stanice, a zatim autobusom do zračne luke Luton. Uhvatila je let WizzAira, gdje je dobila grickalice i čašu vode.

Nakon slijetanja, Chelsea je uhvatila autobus od zračne luke do Tirane za 3,43 funte. Prijavila se u hostel na dvije noći (12,67 funti po noći).

"Odsjela sam u zajedničkoj ženskoj spavaonici s još tri žene. Sam hostel je baš lijepo uređen – to stvarno nije ono što mnogi ljudi pomisle kada izgovorite riječ hostel. Također imaju vrlo pristupačne privatne sobe za oko 30 funti."

Zatim je večerala za 5,06 funti - pileći skepasti s pomfritom, bezalkoholno piće i besplatnu krafnu s medom.

"Albanska hrana ima mediteranski dojam, ali je i topla s mnogo mesnih jela u ponudi. Nije daleko od lokalne hrane koju možete pronaći u okolici – poput sjeverne Grčke i Krfa."

Prvog dana Chelsea je također kupila doručak za svoj boravak u Albaniji - vodu, voće i jogurt - u supermarketu kako bi smanjila troškove, ali je u baru uzela dupli gin i tonik za  2,98 funti.

"Kao u svim većim gradovima, postoji raspon cijena kada su u pitanju troškovi, ali lako možete pronaći vino ili pivo za oko 2 funte. Čak i u modernijim restoranima, to je stvarno pristupačno."

Drugi dan

Nakon doručka Chelsea je krenula u obilazak grada i ostavila napojnicu od 1,71 funtu.

Ručak joj se pokazao vrlo povoljnim. "Pronašla sam nevjerojatnu lokalnu pekaru koja je posluživala topli burek i imali su toliko opcija za manje od 50 penija", rekla je Chelsea. Kupila je dva za 43 penija.

Njezina sljedeća aktivnost bio je odlazak u park u Tirani – javni park od 289 hektara s puno šetnica, biljaka i jezera.

"Bila sam tako impresionirana koliko je grad zelen – tako je lijep", primijetila je.

Nakon šetnje, vratila se u supermarket i kupila čips (46 penija) i pivo (68 penija) prije nego što je otišla na večeru.

U restoranu je njezin obrok koštao 7,28 funti – i to zato što je slučajno naručila veliku porciju, pa je moglo biti i jeftinije da nije pogriješila.

Zatim je svratila u "jedan od najboljih barova u gradu, nije mogla odoljeti" – i potrošila 6,82 funte na suhi martini.

"Bio je to veliki dio budžeta, ali budući da je bila posljednja noć, ostalo mi je malo više nego što sam očekivala".

Treći dan

Kad se probudila, Chelsea je uhvatila autobus za zračnu luku, odletjela kući svojim drugim letom od 9,99 funti, zatim ponovila putovanje autobusom kući.

Iako kaže da bi se "apsolutno" vratila u Tiranu, bilo je nekoliko malih zamjerki.

"Imala sam stvarno divno putovanje i moja jedina zapažanja za moguće poboljšanje su da autobusi do zračne luke - koji bi trebali voziti svakih sat vremena - ponekad nisu baš točni. Također, zračna luka Tirana ne prihvaća nikakav oblik digitalne karte za ukrcaj."

A na kraju svog megajeftinog ljetovanja, Chelsea je sažela i druge dojmove.

"Lokalno stanovništvo je vrlo ljubazno i ​​na većini mjesta na kojima sam bila engleski je bio više nego dovoljan. Mogla sam imati stvarno zabavno putovanje bez proračuna. Srećom, Tirana je grad kojim se može hodati, pa nisam morala potrošiti više na prijevoz ili na taksi. Bila sam šokirana koliko je to sjajno, s obzirom na to da je još uvijek prilično podcijenjen grad", zaključuje Chelsea koju je cijelo putovanje koštalo 99,60 funti, piše Daily Mail, prenosi Nova.rs.

image
Gent Shkullaku/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 10:40